Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Šikanovanie v armáde, Lenka vraj odmietla hrabať lístie!
Zdielať na

Šikanovanie v armáde, Lenka vraj odmietla hrabať lístie!

BRATISLAVA / O psychickom terore a neustálom šikanovaní hovorí mladá vojačka z Michaloviec. Malo sa to rozbehnúť po údajnom neposlúchnutí jedného banálneho rozkazu - vraj nechcela hrabať lístie. Pre Lenku nastalo peklo. Neustále preskúšavanie, napomínanie, či dokonca nátlak na jej kolegov.

Kamaráti sa s ňou nesmeli rozprávať

Vojačka mala byť šikanovaná od októbra minulého roku. Vraj ihneď, ako sa začala sťažovať, pocítila následky. "Vojak, ktorý sa ozve je trestaný a má byť výstrahou pre ostatných vojakov. Tak to funguje už od dávna u nás. Začali sa písomky, predvolávanie na denné hlásenia, sťažovanie služby. Moji kamaráti a známi mali zakázané sa so mnou rozprávať," opisuje situáciu Lenka.

Žena, ktorá slúži pri delostrelcoch sa snažila poukázať na problém podľa vojenskej hierarchie. Výsledky vyšetrovania zatiaľ nepozná, no údajní vinníci vraj potrestaní určite neboli.

Dobrovoľne z armády odchádza

Armáda o tomto hovorí ako o otvorenom prípade. Preto ho nateraz príliš komentovať nechce. "Tento prípad nie je došetrený ani právne uzavretý, preto sa k nemu nedá v tejto chvíli nič viacej povedať," tvrdí hovorca ozbrojených síl Milan Vanga.

V prípade vojačky Lenky však nejde iba o nejaké vyplakávanie pred kamerou. Hovorí o tom, že napriek ročnej dôkazmi podloženej snahe o poukázanie na neustále šikanovanie na pracovisku, sa neudialo vôbec nič. Jej kontrakt v armáde končí - je rada, že dobrovoľne odchádza. Podobne ako vojaci, s podobným príbehom ako ona.

Systém premlčiavania je jasný

"Sťažovali im tak podmienky, že si tak ako ja, sami podali žiadosť o odchod do civilu," dodáva Lenka. Armáda oficiálne tvrdí, že šikanovanie za jej múrmi pred siedmimi rokmi skončilo. Lenku však nič nepresvedčí o opaku.

"Prechodom na profesionálnu armádu sa tento problém absolútne eliminoval.Ale všetky podnety napriek tomu podrobne preverujeme," tvrdí Vanga. "Kto dostal odvahu povedať čo sa mu nepáči na útvare, je už v civile. Takže je to taký systém premlčiavania," uzatvára vojačka.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy