Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Putin hrozí Európe odstávkou plynu
Zdielať na

Putin hrozí Európe odstávkou plynu

MOSKVA/KYJEV / Ruský prezident Vladimír Putin v liste európskym štátnikom pohrozil, že zastaví dodávky zemného plynu na Ukrajinu, ak Kyjev včas neuhradí svoje záväzky. Podľa ruského plynového koncernu Gazprom dlhuje Kyjev za plyn 2,2 miliardy dolárov. Informovala agentúra Reuters.

Okamžité riešenie

Podľa Ruska je dlh Ukrajiny za dodaný ruský zemný plyn absolútne neprijateľný. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin na zasadnutí Bezpečnostnej rady. Taktiež skritizoval aj rekciu amerického ministerstva zahraničných vecí na jeho list adresovaný 18 európskym lídrom, v ktorom varoval pred zastavením dodávok na Ukrajinu. "Čítať cudziu poštu sa nemá," poznamenal Putin. Pripomenul USA aj ich odpočúvacie aktivity. 

Kremeľ rozposlal vo štvrtok listy 18 prezidentom a predsedom vlád európskych štátov. Avšak prezident Spojených štátov medzi nimi nebol. Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jennifer Psakiová k listom prehlásila, že Washington by nemal používať energetickú surovinu k nátlaku na Kyjev.

"Je to divné prinajmenšom preto, že čítať cudziu poštu sa nepatrí," uviedol Putin. "Nepísali sme im, ale európskym zákazníkom. Všetci si však zvykli na to, že americkí priatelia odpočúvajú a špehujú. Nie je to nič pekné," povedal šéf Kremľu.

Skritizoval aj ukrajinskú vládu

Putin sa vyjadril aj na adresu ukrajinskej vlády. Tá podľa neho dodávky ruského plynu neplatí. "Ani v prvom štvrť roku, kedy bola platná tá najnižšia cena, naši ukrajinskí partneri nezaplatili. 7. apríla mali uhradiť marec, ale z 540 miliónov dolárov nezaplatili ani dolár, ani rubeľ. Proste nič, nula," prehlásil ruský prezident. "Je to absolútne neprípustná situácia," dodal.

Putin v liste uviedol, že Moskva vzhľadom k zlej platobnej morálke bude od Ukrajiny požadovať platby vopred. Pokiaľ nezaplatia, kohútiky zavrie. Varoval tiež, že Kyjev môže nedostatok suroviny riešiť nezákonným odčerpávaním plynu, ktorý je určený pre Európu. Tento stav chce Moskva odvrátiť jednaniami s európskymi partnermi.

Rázna odpoveď

Putin navrhuje bezodkladne zahájiť diskusiu, ktorá by k vyriešeniu problému okolo ukrajinského dlhu prispela. V prípade, že platby nebudú realizované včas, Gazprom podľa listu úplne alebo čiastočne zastaví dodávky plynu.

Ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že situácia na separatistickom východe bude vyriešená do 48 hodín diplomaticky alebo silou. "Tým, ktorí chcú dialóg, ponúkame rozhovory a politické riešenie. Menšina, ktorá sa usiluje o konflikt, sa dočká ráznej odpovede," uviedol minister vnútra Arsen Avakov. Radikáli vo východoukrajinskom Luhansku a Donecku odmietajú zložiť zbrane.

Brusel chce pomôcť Ukrajine

Na druhej strane, Európska únia chce Ukrajine pomôcť splatiť dlh za ruský plyn. Vyhlásil to európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger. Európa sa podľa neho nemusí obávať o dodávky plynu. Dôležité je však zabezpečiť, aby Ukrajina dokázala platiť a jej dlh naďalej nerástol. 

Na uhradenie záväzkov by bolo podľa neho možné použiť prostriedky z programu finančnej pomoci, ktorý Kyjevu prisľúbil Medzinárodný menový fond, Európska únia a Svetová banka. O situácii plánuje rokovať s ukrajinskými ministrami energetiky a zahraničných vecí.

Európsky komisár pre energetiku tiež upozornil, že časť ruských pohľadávok voči Kyjevu je nepodložená. Únia plánuje pripraviť mechanizmus, ktorý umožní Kyjevu uhradiť otvorené platby. "Avšak nie podľa účtovníctva pána Putina, ale podľa toho, čo je zmluvne správne," zdôraznil Oettinger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy