Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ukrajinský premiér mieri do Donecka, otestuje pevnosť tamojších vajec
Zdielať na

Ukrajinský premiér mieri do Donecka, otestuje pevnosť tamojších vajec

KYJEV/WASHINGTON / Barack Obama a Angela Merkelová v telefonickom rozhovore opätovne vyzvali Rusko k stiahnutiu vojenských jednotiek od ukrajinských hraníc. Biely dom následne pohrozil ďalšou vlnou sankcií. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk sa medzitým chystá na piatkovú návštevu východu Ukrajiny, kde prepukla v posledných dňoch celá rada separatistických nepokojov. Informáciu priniesol Hlas Ruska.

Rusko podporuje rebelov

Americký prezident Barack Obama zdôraznil, že Spojené štáty, Európska únia a ďalší globálni partneri musia byť pripravení čeliť ruskej eskalácii ďalšími sankciami, píše Hlas Ruska. Biely dom prehlásil, že Moskva zjavne podporuje proruských separatistov na Ukrajine a organizuje kampaň k destabilizácii Ukrajiny a sabotáže. Obama narážal na separatistické nálady v Donecku, Charkove a Luhansku.

Vyhrotenú situáciu na východe krajiny sa pokúsi upokojiť ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Mal by jednať v Dnepropetrovsku a v Donecku. Podľa portálu Ukrajinska pravda ho však nečaká prívetivé prijatie. "Jaceňuk sa rozhodol riskovať a ide otestovať pevnosť doneckých vajec," varoval server.

Odmietajú zložiť zbrane

Dvojdňová lehota, ktorou Kyjev pohrozil proruským radikálom na východe Ukrajine, postupne ubieha. Situácia ostáva napätá. Ak ruskí separatisti opustia obsadené úrady a odovzdajú zbrane, ukrajinské úrady ich nebudú stíhať. Prehlásil to úradujúci prezident Olexaner Turčynov.

"Zaručujeme vám, že nebudeme stíhať nikoho, kto odovzdá zbrane a opustí budovu," prehlásil Turčynov v parlamente. "Som ochotný podpísať prezidentský dekrét," dodal úradujúci prezident.

Ukrajinské ministerstvo vnútra v stredu oznámilo, že situácia na separatistickom východe bude vyriešená do 48 hodín diplomaticky alebo silou. "Tým, ktorí chcú dialóg, ponúkame rozhovory a politické riešenie. Menšina, ktorá sa usiluje o konflikt, sa dočká ráznej odpovede," uviedol minister vnútra Arsen Avakov. Radikáli vo východoukrajinskom Luhansku a Donecku odmietajú zložiť zbrane, posilujú barikády a požadujú referendum o väčšej autonómii, alebo pripojenie k Rusku.

Krymský scenár

Vzbúrenci v stredu prepustili 51 rukojemníkov, napätie na východe Ukrajiny však naďalej pretrváva. Predseda ukrajinskej vlády Arsenij Jaceňuk má prehovoriť v Štrasburgu na zasadaní Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Ukrajinská vláda sa obáva, že sa na východe krajiny schyľuje ku krymskému scenáru.

"Znamená to, že konajú ako teroristi, uviedla ukrajinská tajná služba SBU na svojom webe. Podobné akcie sú extrémne nebezpečné, pretože ohrozujú ľudí v budove aj mimo nej. Ukrajinské bezpečnostné zložky požadujú, aby únoscovia prepustili rukojemníkov, nechali ich voľne odísť z budovy a zložili zbrane, stojí v prehlásení," ktoré cituje denník Kyjev Post.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy