Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ukrajina dala rebelom dva dni na ústup, potom zakročí
Zdielať na
Zahraničie

Ukrajina dala rebelom dva dni na ústup, potom zakročí

LUHANSK / Vzbúrenci prepustili 51 rukojemníkov, napätie na východe Ukrajiny však naďalej pretrváva. Predseda ukrajinskej vlády Arsenij Jaceňuk má prehovoriť v Štrasburgu na zasadaní Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Ukrajinská vláda sa obáva, že sa na východe krajiny schyľuje ku krymskému scénaru. Minister vnútra Arsen Avakov plánuje situáciu vyriešiť do dvoch dní. Ak zlyhajú vyjednávania so separatistami, pohrozil silovým riešením. Informoval denník Kyjev Post.

Svoje ciele dosiahnu inak

"Znamená to, že konajú ako teroristi, uviedla ukrajinská tajná služba SBU na svojom webe. Podobné akcie sú extrémne nebezpečné, pretože ohrozujú ľudí v budove aj mimo nej. Ukrajinské bezpečnostné zložky požadujú, aby únoscovia prepustili rukojemníkov, nechali ich voľne odísť z budovy a zložili zbrane, stojí v prehlásení," ktoré cituje denník Kyjev Post.

Prítomným spravodajom na mieste však príslušníci okupačného komanda povedali, že žiadnych rukojemníkov nedržia a nekladú ani žiadne míny. "Svoje ciele dosiahneme inak, toto nemáme za potreby," povedal jeden z povstalcov.

Nezávislá republika Doneck

Vodcovia vzbúrencov oznámili, že chystajú zvolanie vlastného parlamentu Luhanskej republiky, ktorý prevezme všetku moc. Vodcovia luhanských radikálov v prehlásení navrhli kyjevskej vláde trojbodové východisko z krízy. Ruskojazyčný Luhansk žiada amnestiu pre zadržaných prorurských radikálov, usporiadaní celoštátneho referenda a vyhlásení ruštiny druhým štátnym jazykom.

Ruskí separatisti v Donecku na východe Ukrajiny vyhlásili nezávislú republiku. Chcú sa pripojiť k Rusku a prezidenta Vladimira Putina požiadali o vojenský zásah. Demonštranti sa v Luhansku na Ukrajine zmocnili zbraní.

Jeden z hlavných predstaviteľov demonštrácie oznámil, že "od tejto chvíle je Donecká oblasť nezávislou republikou. Hurá!" Video zverejnila vo vysielaní ruská televízia RT. Snem takzvanej republiky požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o vstup dočasného mierového kontingentu. Dav na ulici reagoval skandovaním hesiel ako "Rusko, Rusko" a "Putin, pomôž nám".

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy