Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Útok na sídlo gubernátora! V Donecku vybuchujú granáty
Zdielať na

Útok na sídlo gubernátora! V Donecku vybuchujú granáty

DONECK / Dav demonštrantov násilne prenikol do sídla gubernátora. Polícia nasadila vodné delá. V centre mesta vybuchujú granáty a dymovnice. Demonštrácia má vyjadriť podporu príslušníkov poriadkových jednotiek Berkut, ktoré zadržala ukrajinská polícia kvôli účasti na februárovej streľbe do protivládnych demonštrantov v Kyjeve.

Granáty a zápalné fľaše

Podľa agentúry Unian viali nad doneckou správou ruské vlajku a prápor takzvanej Doneckej republiky, ktorú chcú vyhlásiť radikálne moskovské organizácie. V okupovanej budove sa podľa televíznych záberov pohybujú ozbrojení muži s ruskými štátnymi symbolmi. Proti davu demonštrantov, ktorý sídlo napadol, nasadili policajti vodné delá. V centre mesta vybuchujú granáty a fľaše so zápalnou zmesou.

Napätie dnes zavládlo v asi 150 kilometrov vzdialenom Luhansku, kde zorganizovala proruská opozícia míting. Kolóna osobných áut s ruskými vlajkami prechádzala mestom, ľudia na hlavnom námestí skandovali protiukrajinské heslá. Akciu organizovala Luhanská garda a Ruská jednota, ktorá spoločne vytvorila Ľudovú koordinačnú radu ako alternatívny orgán miestnej správy.

Nepokoje v Charkove

Podobný míting dnes zvolali aj organizácie do Charkova, účasť však bola slabá. Na hlavnom námestí Slobody sa dostavilo len niekoľko stovák demonštrantov. Akciu organizovali aktivisti z hnutia Boj a z Ukrajinského východného bloku. Obe zoskupenia volajú po federácii krajiny a vyhlásení referenda o pripojení k susednému Rusku.

"Nad okupovaným Kyjevom vlaje prápor Ameriky," povedal davu jeden z rečníkov. Organizátori podľa listu Ukrajinska pravda rozdávali prítomným letáky, v ktorých proruské spolky žiadajú o naliehavú pomoc nielen Rusko, ale aj Čínu. Priamo na centrálnom doneckom námestí vymedzili demonštranti symbolickú ruskú hranicu.

Pomsta za účasť na demonštráciách

Vo východoukrajinskom Mariupole sa v noci na nedeľu skupina demonštrantov pokúsila obsadiť budovu miestnej prokuratúry a dožadovala sa prepustenia svojho zadržaného vodcu. Policajti útok proruských aktivistov zastavili a niekoľko osôb zatkli.

V meste Čerkasy juhovýchodne od Kyjeva podľa denníka Segodňa polícia vyšetruje smrť reportéra Vasila Serhijenka, člena novinárskeho štábu nacionalistickej strany Sloboda. Jeho telo, na ktorom boli zjavné známky mučenia, našli policajti pri obci Korsuň-Ševčenkivskyj. Serhijenko bol nezvestný od štvrtka. Podľa miestnych médií môže byť jeho smrť pomstou za novinárovu aktívnu účasť na februárových demonštráciách v Kyjeve.

Chladnokrvné popravy

Na príprave februárového masakru na kyjevskom námestí Nezávislosti sa podieľalo 26 agentov ruskej kontrarozviedky FSB, Na tlačovej konferencii v Kyjeve to oznámil šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Valentyn Nalyvajčenko. Rusko podľa neho taktiež na Ukrajinu priviezlo veľký objem výbušniny. Hovorca ruskej FSB ukrajinské obvinenia odmietol.

Mušky ukrajinských snajperov nemierili iba na ruky, či nohy demonštrantov s úmyslom poraniť. Niektorí ostreľovači triafali presne, priamo do srdca či hlavy. Išlo teda o chladnokrvné popravy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy