Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
USA trápia búrky. Vietor a sneh sa presúva k New Yorku
Zdielať na

USA trápia búrky. Vietor a sneh sa presúva k New Yorku

Mohutné búrky, ktoré v minulých dňoch trápili južnú a centrálnu časť USA, zasiahnu aj severovýchod krajiny. Silný vietor v kombinácii s výdatným snežením komplikujú dopravu. Mnoho ciest je sťažka prejazdných. Aerolínie už zrušili takmer 200 letov plánovaných na štvrtok.

Veľké problémy boli už v stredu večer na niektorých cestách v štátoch Massachusetts, Rhode Island a Connecticut. Sneh a ľad tam na vozovkách spôsobili desiatky nehôd. Silno snežilo taktiež v štátoch Pennsylvánia a New York.

Búrka v stredu na mnohých miestach sprevádzala tornáda. Vietor dosahoval rýchlosť takmer 50 kilometrov za hodinu. Jeho poryvy trhali strechy, lámali stromy a ničili elektrické vedenie.

12 obetí 

Pre snehové búrky zomrelo v USA už dvanásť ľudí, väčšinou v dôsledku dopravných nehôd. Vietor, sne a mrznúci dážď momentálne trápia severovýchod krajiny.

Medzi nimi aj dve deti vo veku jedného a dvoch rokov, ktoré zomreli pri dorpavnej nehode v štáte Arkansas. Ten rovnako ako Texas a ďalšie územia na juhu USA zaznamenal najmasovejší príval snehu za dlhé roky.

Práve v Arkansase je najhoršia situácia s dodávkami elektriny. Búrka tam v stredu pripravila o prúd približne 200 000 ľudí. Časť z nich sa podľa miestnych úradov nemusí dočkať obnovenia dodávky aj viac ako týždeň. Energetické spoločnosti sa snažia opraviť vedenie vysokého napätia, ktoré sa v dôsledku mrazu potrhalo.

Sneh sa zmení na mrznúci dážď

Podľa predpovedí meteorológov by vo štvrtok malo na území medzi štátmi New York a Maine v severovýchodnej časti krajiny napadnúť až 45 centimetrov snehu. Ten by sa mal smerom na pobrežie meniť v mrznúci dážď, ktorý môže na vozovkách vytvoriť ľadovú vrstvu. Vietor má opäť dosahovať až 50 kilometrov za hodinu.

Len počas stredy museli letecké spoločnosti zrušiť 1 500 letov po celej krajine. Vo štvrtok sú podľa agentúry Reuters zrušené zatiaľ ďalšie dve stovky. Počas dňa sa očakávajú problémy na letiskách v New Yorku, Washingtone a Philadelphii.

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo upozornil šéfov úradov zaisťujúcich verejné služby, že počíta s ich plným nasadením. Práve niektoré verejné služby v okolí mesta New York čelili silnej kritike za pomalé reakcie na nedávnu búrku Sandy, ktorá spustošila mesto.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy