Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Juh USA trápia búrky a tornáda. Niektoré štáty majú vzácne biele Vianoce
Zdielať na

Juh USA trápia búrky a tornáda. Niektoré štáty majú vzácne biele Vianoce

Vlna búrok sa v utorok prehnala cez juh USA. Búrky sprevádzali aj tornáda a jedno z nich zasiahlo aj centrum mesta Mobile v Alabame. Podľa dostupných informácií spôsobilo škody na majetku, lámalo stromy a elektrické stĺpy.

Búrky do niekoľkých štátov USA priniesli len zriedka vídané biele Viancoe. Národná meteorologická služba uviedla, že tornádo zasiahlo Mobile, mesto s približne 200 000 obyvateľmi, okolo piatej hodine poobede miestneho času. V meste sú polámané stromy a rozsiahle výpadky prúdu.

Hromadná havária na diaľnici

Utorňajšie búrky boli taktiež príčinou hromadnej havária, pri ktorej sa na hlavnej diaľnici v Oklahome zrazilo 21 vozidiel a bolo zranených 12 ľudí. Búrky siahajú od Louisiany po Alabami. V noci z utorka na stredu miestneho času by podľa meteorológov mala búrka ešte silnieč. Očakáva sa nádielka až 30 centimetrov snehu.

Búrka sa presunie

Meteorologička Kristina Pydynowskiová varovala, že cestovanie bude nesmierne zradné, pokiaľ nie úplne nemožné. Sneh by mal uzavrieť aj niektoré diaľnice. Búrka by sa postupne mala presunúť na východ a severovýchod Spojených štátov. 

Úrady hlásia tri obete

Viacerými časťami Spojených štátov od Mexického zálivu až po Veľké jazerá sa počas Vianoc prehnala séria búrok. Živel spôsobil niekoľko tornád, vyvolal snehové zrážky a bol sprevádzaný silným vetrom. Úrady okrem materiálnych škôd hlásia aj tri obete. Ohrozená je najmä letecká doprava, keďže aerolínie pre husté sneženie zrušili stovky letov. Zasnežené a zľadovatené sú aj cesty.

Prvou z obetí ničivých búrok je 25-ročný muž, ktorý zahynul na okraji texaskej metropoly Houston po tom, ako na jeho auto spadol strom. Viaceré zranenia, nie však smrteľné, si vyžiadala aj hromadná havária na zľadovatenej ceste v Oklahoma City.

Druhou obeťou je mladá 28-ročná žena, ktorá takisto zomrela pri automobilovej nehode. Búrka zabíjala priamo počas Vianoc aj v Louisiane, keď na dom patriaci 53-ročnej žene spadol strom.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy