Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Silvio Berlusconi dostal 4 roky za mrežami. Trvalo to iba chvíľu...
Zdielať na

Silvio Berlusconi dostal 4 roky za mrežami. Trvalo to iba chvíľu...

Súd v talianskom Miláne dnes udelil talianskemu expremiérovi Silviovi Berlusconimu najprv 4-ročný trest väzenia za daňové úniky v spoločnosti Mediaset, ktorú politik vlastní. Zároveň mu na 3 roky zakázal vykonávať akékoľvek verejné funkcie. Zo štyroch rokov je však momentálne už iba jeden!

Rozsudok súdu prvého stupňa však nie je právoplatný, pretože Berlusconi môže voči nemu podať odvolanie a ďalšie konanie pred odvolacími súdmi môže trvať ešte roky...

Nelegálny zisk? Stovky miliónov eur!

Proces so 76-ročným mediálnym magnátom a ďalšími desiatimi obžalovanými zatiaľ trvá šesť rokov a ide v ňom o daňové úniky pri nákupe vysielacích práv pre Berlusconiho impérium Mediaset v 90. rokoch minulého storočia. Podľa obžaloby títo ľudia uviedli do pohybu systém, ktorý im priniesol zisky vo výške stoviek miliónov eur!

Vďaka účtovným machináciám a nákupom cez nepriehľadné zahraničné spoločnosti sa podľa vyšetrovateľov vyhli plateniu daní. Ďalšie nelegálne zárobky potom vznikli umelým zvyšovaním cien týchto práv pri ich ďalšom predaji.

Dotiahne to až k premlčaniu...?

Prokuratúra pôvodne Berlusconimu navrhovala trest troch rokov aj ôsmich mesiacov väzenia, súd bol ale prísnejší. V tejto chvíli je však nejasné, ako sa nakoniec celá kauza skončí. Berlusconi sa nepochybne odvolá a preťahovanie procesu preňho môže byť výhodné: za určitých okolností by totiž talianska justícia mohla prípad považovať za premlčaný.

Zo štyroch rokov je zrazu len rok!

Súd prvej inštancie v talianskom Miláne však napokon pozmenil svoj piatkový verdikt, ktorým pôvodne Berlusconiho na štyri roky väzenia. Podľa večerného vyjadrenia súdu sa trest pre amnestiu z roku 2006 znižuje na jeden rok. Dôvodom jej vtedajšieho schválenia bola preplnenosť nápravných zariadení na Apeninskom polostrove. Rodák z Milána a jeho desať spoluobvinených musia štátu nahradiť škody vo výške 10 miliónov eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Silvio_Berlusconi_hlava v dlaniach

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy