Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ministerka si zavarila. Tortovej žene spravila obriezku
Zdielať na

Ministerka si zavarila. Tortovej žene spravila obriezku

Symbolické gesto, ale zaslúžilo si obrovskú vlnu kritiky a švédsku ministerku kultúry Lenu Adelsohn Liljeroth bude zrejme stáť kreslo. Všetko sa pritom začalo cukrárenským umením a nepodareným poňatím Svetového dňa umenia...

Zarezala do genitálií a kŕmila nimi umelca

Hlava rezortu kultúry zarezáva na neslávnych záberoch nôž do tela stereotypne stvárnenej africkej ženy. Presne do oblasti genitálií, čo mal byť odkaz na ženskú obriezku v afrických krajinách. Bolesť zmrzačených žien pritom mali sprostredkovať výkriky umelca natretého čiernou farbou a ležiaceho pri torte.

Výraz na tvári ministerky a okolostojacich však empatiu veľmi neodrážajú. Ani vážnosť témy. Umelca Makodeho Lindeho, ktorý s nápadom prišiel, dokonca tortou kŕmi. Podľa neho však išlo o navodenie nepríjemných pocitov a spoznanie vlastných rasistických postojov. "Nejde len o extrémistov... Ide o oveľa jemnejšie prejavy rasovej neznášanlivosti, ktorým bežne čelím aj ja. Myslím si, že sme otvorili dôležité otázky," komentoval.

Obrana zmrzačených Afričaniek

Obrázky sa dostali do celého sveta. Na obranu zmrzačených Afričaniek sa už postavil aj afro.švédska spoločnosť. Ministerku vyzvala, aby odstúpila. "Ide o ďalší moment diskriminácie, degradovania a démonizovania čiernych ľudí. Diskusiu riešime, ale nemala by sa otvárať takýmto spôsobom," povedal hovorca spoločnosti Barakat Ghebrehawariata.

Ministerka sa už ospravedlnila, no odkaz umeleckého diela si zastáva. Múzeum moderného umenia, kde k incidentu došlo, už dostalo anonymný telefonát... Bombu v objekte nakoniec nenašli.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy