Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Posledná cesta premiérky Radičovej viedla do Bosny
Zdielať na

Posledná cesta premiérky Radičovej viedla do Bosny

Iveta Radičová absolvovala svoju poslednú zahraničnú cestu na poste premiérky a poverenej ministerky obrany v Bosne a Hercegovine, kde sa stretla aj so slovenskými vojakmi v misii EUFOR ALTHEA.

Mandát tejto misie schválila Bezpečnostná rada OSN a v súčasnosti je predĺžený do 15. novembra 2012. Úlohou medzinárodných síl je najmä zabrániť opätovnému vypuknutiu násilia v krajine a tiež zabezpečiť dodržiavanie Daytonskej mierovej dohody z roku 1995.

Situácia v Bosne je pokojná a stabilná

V misii dnes pôsobí 45 slovenských vojakov. Podľa veliteľa slovenského kontingentu Vladimír Stolárika je teraz situácia v Bosne pokojná a stabilná. Postoj miestnych obyvateľov k medzinárodným silám označil za priateľský. Ozbrojené sily SR vlani prevzali zodpovednosť za tri styčné a pozorovacie tímy. Ich hlavnou úlohou je kontakt s miestnou samosprávou, mimovládnymi organizáciami a štruktúrami medzinárodných organizácií tak, aby EÚ vedela adekvátne reagovať na akékoľvek prípadné zmeny bezpečnostnej situácie. Od 1. marca 2011 je Slovenská republika vedúcou krajinou v Regionálnom koordinačnom centre – Juh. So Slovákmi tam pôsobia aj dvaja dôstojníci Švajčiarska a dvaja dôstojníci Turecka.

Najväčším problémom nevybuchnuté bomby a míny

Okrem základných vojenských povinností plnia naši vojaci v Bosne aj civilné úlohy. Organizujú rôzne vzdelávacie, zábavné a športové aktivity, ktorými pomáhajú bosnianskym deťom a mládeži zmierňovať traumatizujúce následky vojny z 90. rokov. Žiakov a študentov učia, ako sa vyhýbať mínovému nebezpečenstvu. "Práve množstvo nevybuchnutých a neoznačených mín považujem za najzávažnejší problém súčasnej Bosny," skonštatovala Iveta Radičová. Náš kontingent zasahuje aj pri problémoch na cestách či pri živelných pohromách. Nedávno pomáhali v Sarajeve odstraňovať následky snehovej kalamity. Ich pôsobenie oceňujú nielen miestni obyvatelia, ale i vysokí politickí predstavitelia. Pomoc slovenských vojakov pri zabezpečovaní mieru vyzdvihol počas prijatia Ivety Radičovej predsedajúci Rady ministrov Bosny a Hercegoviny premiér Vjekoslav Bevanda.

Na záver prednáška o ženách líderkách

Radičovej víkendová cesta bola pracovná, uskutočnila sa na pozvanie inštitútu IRI (International Republican Institute), ktorý v Sarajeve organizoval konferenciu s názvom "Young Women´s Leadership Academy". Iveta Radičová na konferencii vystúpila s hlavnou prednáškou na tému Výzvy, ktorým čelia ženy - líderky. IRI je neziskovou organizáciou, ktorej cieľom je celosvetovo podporovať idey slobody a rozvíjať politické a občianske inštitúcie zamerané na demokratickú správu vecí verejných.

Ako vyzerala rozlúčka Ivety Radičovej so svojími ministrami na poslednom zasadnutí vlády, to uvidíte na videozázname. Krokodílie slzy ale nečakajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy