Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Týrané ženy na Slovensku sa nemajú kam skryť
Zdielať na

Týrané ženy na Slovensku sa nemajú kam skryť

Poznáte vo svojom okolí nejakú týranú ženu? Ak nie, je to pravdepodobne preto, že mlčí. O domácom násilí sa však rozhodli nežnejšie polovičky ľudstva prehovoriť a spoločnými silami spustili projekt, ktorý má robiť osvetu už na stredných školách. Väčšiu pomoc chce ponúknuť aj štát.

Podľa ostatných štatistík je na Slovensku týraných asi 150 000 žien. Viete, koľko z nich osloví so svojim problémom políciu alebo iné štátne orgány? Približne 5 000!

Dôvodom je nie len hanba a strach, ale aj pocit, že štát týmto ženám nemá ako pomôcť. To by sa však v najbližších rokoch malo zmeniť. "Slovensko by malo mať podľa európskych štandardov zhruba 550 miest v týchto bezpečných ženských domovoch. Momentálne ich máme asi 50, našim cieľom je zvýšiť  to v priebehu troch rokov na 250," uviedla Oľga Pietrochová z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ambasádorkou Daniela Peštová

Peniaze má sociálny odbor z Európskych štruktúr a Nórskeho fondu a už sú zazmluvnené, čo v praxi znamená, že stavba ubytovní a spustenie linky pomoci pre týrané ženy, je otázkou času.

Zatiaľ chcú ženy o tejto téme najmä hovoriť a dostať ju do povedomia spoločnosti. Tak, ako ambasádorka projektu proti domácemu násiliu supermodelka Daniela Peštová. "Ten násilník sa šibnutím čarovného prútika nezmení a pokiaľ to nezačnú riešiť, tak ich nečaká nič dobré," uviedla Peštová.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články