Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedecky potvrdené! K splodeniu dieťaťa pomôže leto a partner
Zdielať na

Vedecky potvrdené! K splodeniu dieťaťa pomôže leto a partner

Párom, ktoré sa pokúšajú o dieťa, môže prospieť slnečná dovolenka. Podľa najnovšej vedeckej štúdie totiž vitamín D, známy aj ako slnečný vitamín, napomáha plodnosti páru. U žien zvyšuje hladinu hormónu progesterón o 13 percent a estrogénu o 21 percent a okrem toho upravuje menštruačný cyklus.

U mužov zas prispieva k zdravému vývoju jadra každej spermie a zvyšovaniu hladiny testosterónu v krvi, čo má zas vplyv na mužské libido. Vyplýva to z viacerých štúdií publikovaných v European Journal of Endocrinology.

Ženy v zime menej ovulujú

,,Vplyv tohto vitamínu na mužské aj ženské sexuálne hormóny vysvetľuje pokles počtu oplodnení v zime a nárast v lete v severoeurópskych krajinách," uvádzajú výskumníci zo Zdravotníckej univerzity v rakúskom Grazi. Z ich výskumu, do ktorého zapojili 2300 mužov, vyplýva, že hladina testosterónu a vitamínu D v organizme vrcholí v auguste a najnižšia je v marci, teda hneď po zime.

Ženy zas podľa inej štúdie v zimných mesiacoch menej ovulujú a znižuje sa aj šanca, že sa oplodnené vajíčko zahniezdi v maternici. Podobné výsledky už niekoľko rokov ukazujú aj výskumy na zvieratách.

80 % zo slnka

Malé množstvo vitamínu D dokáže človek prijať aj v strave, nachádza sa v tučných rybách, vajíčkach či pečeni, až 80 percent však pochádza zo slnečných lúčov. Britská výskumníčka Elisabeth Lerchbaum pripomína, že pobyt na slnku je síce dôležitý, netreba to ale z dôvodu hrozby rakoviny kože s opaľovaním preháňať.

Riaditeľ Health Research Forum Oliver Gillie párom neúspešne sa pokúšajúcim o dieťa odporúča, aby trávili viac času na slnku alebo sa vybrali na slnečnú dovolenku ešte predtým, ako podstúpia finančne náročnú in vitro fertilizáciu.

V nasledujúcej reportáži sa dozviete, ako to dopadne, keď máte nedostatok vitamínu D.

ISIFA

Súvisiace články