Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Unavené slovenské spermie. Máme problém s plodnosťou...
Zdielať na

Unavené slovenské spermie. Máme problém s plodnosťou...

Máte problémy s počatím? Nie ste sami, na Slovensku trápi neúspešnosť pokusov otehotnieť každý šiesty pár. Urológovia tvrdia, že mužov, ktorí si chcú dať vyšetriť spermie ubúda. V niektorých oblastiach Slovenska môžu byť za neplodnosťou práve títo malí, ale dôležití" hráči".

Pre mnohých mužov je to stále nová informácia, ale pri problémoch s počatím sú v 65-percentách na vine práve oni a ich spermie. Za nedobrým stavom mužských plavcov stojí aj znečistené prostredie a zlá voda. Kým inde mužská neplodnosť atakuje sotva 30 %, na Slovensku máme lokality, kde je i 60-percentná.



Ide najma o Hornú Nitru, kde sa nachádzaju bane. Práve tie spôsobujú, že je v prostredí množstvo ťažkých kovov. A tie výrazne oslabujú spermie. Vyvarovať sa tomu nedá, kovy sú vo vode, v potravinách aj v pôde.

Najlepšie ako zistiť, či máte spermie v poriadku je navštívit urológa a nechať si urobiť spermiogram, ktorého sa vôbec netreba báť. "Vyšetrenie je jednoduché, formou masturbácie, takže nemyslím, že patrí k neprijemným a ťažkým pre mužov," hovorí urológ Jozef Dúbravický.

dailymail.co.uk

Súvisiace články