Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ženy, ktoré nikdy neporodia. Trpí aj ich intímny život
Zdielať na

Ženy, ktoré nikdy neporodia. Trpí aj ich intímny život

Počuli ste už o syndróme, ktorí spôsobuje, že na pohľad úplne zdravá mladá žena po fyzickej stránke v podstate ženou nie je? Podľa lekárov je to pomerne rozšírená porucha. Dievčatá, u ktorých ju zistia, nikdy nebudú mať deti. Vďaka lekárom však môžu aspoň intímne žiť.

"Pocity mám ako žena, cítim sa ako žena, ale nie som žena po fyzickej stránke," hovorí jedna zo žien, ktorým dáva nádej úplne nová metóda operácie. Aj ona sa v stredu spolu s ďalšou pacientkou podrobila špeciálnej operácii.

Tieto ženy trpia Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser syndrómom. Ženám, ktoré sa s ním narodia, sa v puberte nevyvinie ani maternica ani pošva. "Je to pomerne častá vývojová chyba. Ročne evidujeme 2-3 dievčatá, ktoré majú tento problém," vysvetľuje MUDr. Martin Petrenko, primár bratislavskej Gynekologicko-pôrodníckej kliniky na FNsP na Antolskej.

Pre ženy s týmto syndrómom prináša unikátna laparoskopická operácia zásadný zlom v ich živote. Po jej zvládnutí sú pacientky schopné viesť normálny partnerský život.

"Využívame mechanický tlak fantóma - valčeka, ktorý po niekoľkých dňoch vytvorí pošvu bez skalpela," približuje primár Petrenko.

Ženy sa po takomto zákroku zotavia oveľa rýchlejšie. "Budem žiť normálne, ako každá žena, teda nie každá, ale aspoň niečo z toho," priznala sa nám jedna z dievčat krátko pred zákrokom. S tým, že neporodí deti sa už zmierila. Nikdy sa však nevyrovná s tým, že nebude matkou. Mladá 18-ročná slečna si už dnes túži adoptovať dieťatko.

Súvisiace články