Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Moderná vojna. USA chystajú kybernetické zbrane
Zdielať na

Moderná vojna. USA chystajú kybernetické zbrane

Zdroj: ISIFA

Moderná vojna si vyžaduje efektívne využívanie kybernetických, kinetických a kombinovaných kybernetických a kinetických prostriedkov, tvrdia zástupcovia výskumného oddelenia Pentagonu DARPA. Cieľom amerického ministerstva obrany tak je vyvinúť ich.

Amerika pripravená čeliť výzvam budúcnosti

Pentagon pritom kinetickými prostriedkami označuje bomby, strely a vojakov. Podľa riaditeľky DARPA Reginy Duncan sú americké schopnosti reagovať na rýchly vývoj kybernetických zbraní obmedzené v "útočnom aj obrannom zmysle". Rozpočet oddelenia sa tak zvýšil od fiškálneho roku, ktorý začal 1. októbra, na 208 miliónov dolárov, čo je o 80 dolárov viac.

"DARPA sa v nasledujúcich rokoch bude v kybernetickom výskume stále viac sústreďovať na hľadanie útočných prostriedkov, ktoré by slúžili pre špeciálne armádne ciele," hovorí riaditeľka Duncan. Podľa nej treba preskúmať aj limity využitia takýchto prostriedkov, aby "bol náš národ pripravený na výzvy budúcnosti".

ISIFA

Vírus stuxnet

Duncan pripomína, že kybernetické útoky nemusia znamenať len stratu dát, ale ohroziť môžu tiež fyzické systémy. V minulosti tak pôsobil napríklad vírus Stuxnet - jeho cieľom bolo sabotovať iránske jadrové zariadenia. Odborníci majú podozrenie, že vírus vyvinuli americkí a izraelskí odborníci.

Americké ministerstvo pritom tvrdí, že zvláštne vojenské kybernetické jednotky už vytvorilo viac než 30 krajín vrátane USA.

Súvisiace články