Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vedci zneužili Facebook. Ten má 5. novembra skončiť
Zdielať na

Vedci zneužili Facebook. Ten má 5. novembra skončiť

Štvorici výskumníkov z univerzity v Britskej Kolumbii sa za pomoci falošných profilov na sociálnej sieti Facebook podarilo získať osobné dáta niekoľko desiatok tisíc užívateľov.

O výskume, ktorého závery chcú vedci predstaviť v decembri na konferencii na Floride, informovala na svojej stránke BBC. Vedci vytvorili viac ako 100 počítačových programov, ktoré napodobňujú skutočné profily na Facebooku a jeden program, ktorý všetkým ostatným dával pokyny.

S ich pomocou poslali za osem týždňov 8750 žiadostí o priateľstvo, z nich 3055 druhá strana akceptovala. Z profilov týchto ľudí a ich internetových priateľov potom výskumníci získali na 46 500 e-mailových adries a okolo 14 500 adries domácnosti. Tie, ale aj ďalšie dáta, ako napríklad telefónne čísla, by bolo možné ľahko zneužiť.

Aby ich ochranný softvér Facebooku neodhalil, odosielali falošné profily len 25 žiadostí o priateľstvo denne. Podľa výskumníkov existovala priama úmera medzi pravdepodobnosti prijatia žiadosti a počtom priateľov, ktoré daná osoba na sieti má.

Facebook tento experiment odsúdil ako neetický a nerealistický. Za normálnych okolností, pokiaľ by IP adresy profilov nepochádzali z dôveryhodného univerzitného zdroja, by vraj ich softvér falošné profily odhalil.

Podľa výskumov z kanadskej univerzity, bezpečnostné systémy Facebooku nie sú proti podobným útokom dostatočne odolné. Skutočný útok by vraj mal až osemdesiat percentný šancu na úspech.

Facebook skončí 5. novembra!

Vaše dáta sú v nebezpečí. Nepomôže vám ani prísnejšie nastavenie vášho súkromia," vravel zmutovaný hlas na nahrávke. Takmer dvojminútový zvukový záznam publikovali hekeri 5. augusta. Do plánovaného pádu Facebooku vtedy zostávali presne tri mesiace. "Zamyslite sa a pripravte sa na deň, ktorý sa zapíše do histórie. Na 5. november 2011," varujú hekeri. Viac TU.

ISIFA

Súvisiace články