Skoro jasno
20°
Bratislava
TOP 10. Rebríček najmocnejších ľudí planéty
Zdielať na

TOP 10. Rebríček najmocnejších ľudí planéty

Najvplyvnejším mužom planéty je americký prezident Barack Obama. Minulý rok mu jeho prvenstvo "zobral" čínsky prezident Chu Ťin-tchao. Rebríček najvplyvnejších osôb sveta zverejnil ekonomický magazín Forbes.

Ten každoročne hodnotí úroveň moci politikov, podnikateľov a duchovných lídrov. Chua tento rok okrem Obamu predbehol aj ruský premiér Vladimir Putin a prezident najľudnatejšej krajiny sveta tak klesol z vlaňajšieho prvého až na tretie miesto. V prvej desiatke sa nachádza aj jediná žena, nemecká kancelárka Angela Merkelová, pápež Benedikt XIV. alebo britský premiér David Cameron.

Forbes do svojho rebríčku okrem svetových politikov zaradil aj podnikateľov z rôznych oblastí vrátane zakladateľa sociálnej siete Facebook Marka Zuckerberga, ktorý sa ocitol na deviatom mieste. Magazín Forbes začína jeho profil týmito slovami: "Čo CIA nedokázala za 60 rokov, Zuckerberg dokázal za sedem: vie, čo si 800 miliónov ľudí myslí, číta a počúva."

10 najvplyvnejších ľudí na svete

1. Barack Obama (USA, prezident)
2. Vladimir Putin (Rusko, premiér)
3. Chu Ťin-tchao (Čína, prezident)
4. Angela Merkelová (Nemecko, kancelárka)
5. Bill Gates (Microsoft, zakladateľ)
6. Abdulláh bin Abd al-Azíz al Saúd (Saudská Arábia, kráľ)
7. Benedikt XVI. (Vatikán, pápež).
8. Ben Bernanke (FED, šéf)
9. Mark Zuckerberg (Facebook, zakladateľ)
10. David Cameron (Veľká Británia, premiér)


Barack Obama je najmocnejším mužom planéty zrejme aj pre boj s terorizmom. Takto sledoval v máji tohto roku smrť Usámu bin Ládina  v priamom prenose.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy