Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vedci tvrdia: Čím viac priateľov na Facebooku, tým viac mozgovej kôry
Zdielať na

Vedci tvrdia: Čím viac priateľov na Facebooku, tým viac mozgovej kôry

Dobrú správu pre všetkých užívateľov sociálnych sietí najnovšie zverejnili britskí vedci. Tí zistili, že ľudia majúci na Facebooku viac priateľov, majú taktiež väčšiu šedú mozgovú kôru.

Ako na internetovom serveri napísala tlačová agentúra Bloomberg, toto zistenie vyžaduje ešte ďalší výskum zameraný na príčinné vzťahy medzi sociálnymi sieťami a ľudským mozgom.

Silná vzájomná súvislosť

Na základe výskumu, ktorý viedol Geraint Rees z londýnskej univerzity UCL, bola zistená silná vzájomná súvislosť medzi počtom kamarátov na Facebooku a množstvom šedej mozgovej kôry. Teda mozgovej hmoty odpovedajúcej za spracovávanie signálov prichádzajúcich do mozgu.

Výsledky výskumu, prevedeného s pomocou magnetickej rezonancie mozgov 125-ich stredoškolákov, boli zverejnené v časopise Proceedings of the Royal Society B. "Zatiaľčo viac šedej hmoty v niektorých častiach mozgu môže naznačovať lepšie zvládanie niektorých schopností, väčšie nahromadenie v iných oblastiach môže znamenať, že jednotlivec sa nechá ľahšie rozptýliť," povedal Rees.

Podobný prieskum, ktorý urobili vedci bostonskej Severovýchodnej univerzity zistil, že veľkosť amygdaly - párovej súčasti mozgu, ktorá hrá hlavnú úlohu vo formovaní a uchovávaní pamäťových stôp spojenými s citovými zážitkami - je spojená s rozsahom a zložitosťou sociálnych sietí u dospelých ľudí. "Zatiaľ nevieme, či mať viac priateľov je lepšie alebo nie," povedal Reese novinárom.

Je potrebný ďalší výskum

Zistenia z tohto výskumu si ale vyžadujú ďalší výskum. Zatiaľ totiž nie je jasné, či šedú kôru v niektorých jej častiach môže zväčšiť vyšší počet virtuálnych priateľov. Alebo naopak, či ľudia s väčším počtom malých šedých buniek tiahnu k väčším a rozvetvenejším sieťam priateľov.

Facebook je najväčšia sociálna sieť, ktorá má viac ako 800 miliónov užívateľov. Stále sa formuje a každú chvíľu svojim užívateľom servíruje nejaké zmeny. Najnovšie by to mali byť namiesto profilov, tzv. timeliney.  Pozrite si video.

ISIFA

Súvisiace články