Polojasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vstupujeme do obdobia historického vymierania, varujú vedci
Zdielať na

Vstupujeme do obdobia historického vymierania, varujú vedci

Tento mesiac sa má narodiť 7-miliardtý obyvateľ planéty, ktorá už teraz trpí nedostatkom zdrojov. Tvrdenia, že sa každú hodinu rozrastáme o 10 000 ľudí vraj spôsobuje u ľudí paniku a navodzuje otázku - dokážeme sa nakŕmiť? Je na Zemi dosť miesta pre nás všetkých? A napokon, ako samotná naša planéta platí za všetok tento rast? Áno, vymieraním...

Vedci tvrdia, že pre ľudí je na Zemi stále dosť miesta. Dokonca, že sedem miliárd ľudí by sa dokázalo vtesnať len do amerického štátu Texas. Joel Cohen z Rockefellerovej univerzity v denníku The New York Times poukázal aj na to, že ľudstvo má viac než dostatok jedla, vody a ďalších základných potrieb, aby každý z tých siedmich a viac miliárd ľudí mohol pokojne žiť.

Každý siedmy človek trpí hladom

No miliarda ľudí, čo je každý siedmy človek, dnes trpí hladom. Nie však preto, že by planéta nebola schopná produkovať dosť potravín, ale viac než polovica celosvetovo vyprodukovaného jedla končí v odpadkoch, zhnije na poliach, v obchodoch či našich chladničkách.

Miesto pre všetkých?! Zvieratá vymierajú...

A tu je cena, ktorú ľudstvo za všetok rast platí - planéta sama. Aj keď sa počet obyvateľov zvyšuje a bohatne, sme zdravší a odolnejší, iné druhy trpia. Štúdia zverejnená minulý rok v časopise Science zistila, že priemerne sa každý rok priblíži k vyhynutiu 52 druhov cicavcov, vtákov a obojživelníkov.

Takmer pätina existujúcich druhov stavovcov vrátane 41 percent obojživelníkov je ohrozená. Ľudstvo ničí veľkých dravcov ako tigre, vlkov či žralokov.

Sme v období historického vymierania

S rastom našej populácie vymierajú aj iné druhy. Štúdia v časopise Nature tvrdí, že vstupujeme do obdobia historického vymierania. Nezdá sa, že by pomáhalo to, že vytvárame stále viac a viac prírodných rezervácií. Strmý nárast našich materiálnych potrieb, emisie uhlíka a produkovaného odpadu znamenajú čoraz menej priestoru pre ostatné druhy.

Apokalypsa trochu inak...

Preľudnenosť planéty teda nie je takou apokalypsou, akou nás strašia vedeckofantastické filmy a niektorí environmentalisti, ale mohol by sa ňou stať oveľa zmenšený svet...

A kde sa narodí 7-miliardtý človek? Pozrite si VIDEO:

ISIFA

Súvisiace články