Polojasno
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na asteroide Vesta by sa Mount Everest stratil
Zdielať na

Na asteroide Vesta by sa Mount Everest stratil

Údaje z americkej medziplanetárnej sondy Dawn odhalili ďalšie zaujímavé skutočnosti o asteroide Vesta.

V pásme asteroidov medzi Marsom a Jupiterom odhalila sonda Dawn, ktorá už štyri roky mapuje vesmírne telesá, na gigantickom asteroide Vesta vrch, ktorý bez problémov schová do vrecka najvyššiu horu na Zemi Mount Everest. Aj keď ani s tým Mount Everestom ako najvyššou horou na Zemi to nie je také isté...

Na južnej strane asteroidu sa nachádza hora, ktorá je vysoká takmer 24 kilometrov, pričom na Zemi je najvyššou horou sopka Mauna Loa na Havaji, vysoká približne 9 kilometrov, ale do jej výšky sa počíta aj časť, ktorá je skrytá pod morom. Nad úrovňou mora je, samozrejme, najvyšším vrchom Zeme Mount Everest (8848 m).

Ešte väčší je asteroid Ceres

Hoci je Vesta bez debaty obrovským asteroidom, nie je najväčším. Sonda Dawn o tri roky doputuje k tomu najväčšiemu, čo v našej hviezdnej sústave v tejto kategórii poznáme - k asteroidu Ceres.

Zrážka so Zemou nehrozí

Podľa vedcov však Zemi bezprostredné nebezpečenstvo stretu  s vestou nehrozí. "Riziko, že skutočne veľký asteroid dopadne na Zem skôr, než by sa nám ho podarilo objaviť a varovať obyvateľov, sa podstatne znížilo," hovorí americký astrofyzik Tim Spahr.

Asteroid Vesta

NASA

Súvisiace články