Zatiahnuté
23°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Sonda Dawn sa dostala na obežnú dráhu planétky Vesta
Zdielať na

Sonda Dawn sa dostala na obežnú dráhu planétky Vesta

Vesmírna sonda Dawn sa dostala na obežnú dráhu planétky Vesta, ktorá je druhým najväčším objektom v pásme asteroidov medzi Marsom a Jupiterom. Sonda vyslala do NASA signál potvrdzujúci vstup na orbitu Vesty, ktorá sa nachádza približne 188 miliónov kilometrov od Zeme.

Sondu Dawn vypustili do vesmíru 27. septembra 2007, pričom jej úlohou je skúmať Vestu a po nej aj trpasličiu planétu Ceres. Vedci dúfajú, že Dawn zozbiera dostatok informácií, aby na ich základe dokázali pochopiť podmienky a procesy v raných štádiách slnečnej sústavy. "Štúdium planétky Vesta prostredníctvom sondy Dawn predstavuje významný vedecký úspech a tiež ukazuje, kam budú ľudia v blízkej budúcnosti cestovať," uviedol predstaviteľ NASA Charles Bolden.

Dawn sa stala vôbec prvou sondou, ktorá sa dostala na obežnú dráhu niektorého z objektov v hlavnom páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom.

Zároveň je aj prvou sondou, ktorá bude nejaký asteroid skúmať dlhodobo a taktiež aj prvou, ktorá sa dostane na obežnú dráhu dvoch objektov v slnečnej sústave.

Vestu bude sonda skúmať jeden rok a v júli 2012 sa vydá na trojročný, 1,5 miliardy kilometrov dlhý let k Ceres. Tú by mala skúmať šesť mesiacov. "Vesta a Ceres sú dvoma z posledných neprebádaných svetov v našej slnečnej sústave," vyhlásil manažér projektu Dawn Robert Mase.

sita

Súvisiace články