Jasno
15°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Elton John (64) zobudil astronautov. Týmto...
Zdielať na

Elton John (64) zobudil astronautov. Týmto...

Pesnička Rocket Man od Eltona Johna v stredu ráno zobudila posádku Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ku ktorej je v týchto dňoch pripojený raketoplán Atlantis. Britský hudobník túto skladbu ako singel vydal v roku 1972.

Pieseň inšpirovaná krátkym textom od Rada Bradburyho opisuje pocity astronautov na ich misii na planétu Mars. Elton John sa ľuďom na ISS prihovoril aj prostredníctvom vopred nahratého odkazu. "Dobré ráno Atlantis, tu je Elton John. Želám vám veľa úspechov na vašej misii. Ďakujem všetkým mužom i ženám v NASA, ktorí sa podieľali na programe raketoplánov v posledných troch dekádach," povedal spevák.

Atlantis vyštartoval na svoju záverečnú misiu s označením STS-135 v piatok 8. júla z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Ide o jeho 33. misiu a zároveň o posledný, v poradí 135. let amerických raketoplánov, ktorý uzavrie 30 rokov trvajúci program raketoplánov.

Na palube Atlantisu sa nachádza štvorčlenná posádka v zložení Chris Ferguson, Doug Hurley, Sandra Magnus a Rex Walheim. Hlavnou úlohou ich misie bolo dopraviť na ISS viacúčelový logistický modul MPLM Raffaello, v ktorom sa nachádzajú náhradné diely a zásoby pre stanicu na jeden rok. V tom istom module potom z ISS dopravia náklad určený pre návrat na Zem.

Misia STS-135 mala pôvodne trvať 12 dní, predstavitelia NASA ju však o jeden deň predĺžili. Atlantis by mal pristáť 21. júla.

Raketoplán Endeavour na štartovacej rampe (NASA)

Súvisiace články