Oblačno
15°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Posledné rande raketoplánu Atlantis a vesmírnej stanice ISS
Zdielať na
Veda a technika

Posledné rande raketoplánu Atlantis a vesmírnej stanice ISS

Raketoplán Atlantis sa v nedeľu spojil s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS) a to vo výške 386 kilometrov východne od Nového Zélandu. Ide o záverečnú misiu Atlantisu. Odštartoval ju v piatok 8. júla.

Atlantis vyštartoval na svoju 33. misiu z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. V poradí ide o poradí 135. let. Touto misou však svoju púť tieto americké raketoplány končia. Uzavrie ju program Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý trvá už 30 rokov.

Štvorčlenná posádka sa na palube zdrží 12 dní. Jej cieľom je dopraviť na ISS viacúčelový logistický modul MPLM Raffaello, v ktorom sa nachádzajú zásoby a náhradné diely. V tom istom module sa potom z medzinárodnej stanice dopraví náklad určený pre návrat na Zem.

Ďalším cieľom je urobiť pokus. Ten je zameraný na robotické dopĺňanie paliva do satelitov na orbite. O to by sa mal postarať kanadský robot Dextre. Ak sa tento pokus podarí, pôjde o prevrat vo využívaní satelitov.

Atlantis by mal po ukončení misie pristáť 20. júla v Kennedyho vesmírnom stredisku, kde bude potom vystavený v časti pre turistov.

Isifa

Zdielať na

Súvisiace články