Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Sojuz ide na vesmírnu stanicu ISS. Pestujú sa aj uhorky!
Zdielať na

Sojuz ide na vesmírnu stanicu ISS. Pestujú sa aj uhorky!

Vesmírna loď Sojuz v stredu úspešne odštartovala s tromi astronautmi z Ruska, USA a Japonska. Smeruje na Medzinánárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

Rus Sergej Volkov, Japonec Satoši Furukawa a Američan Michael Fossum - toto je trojica, ktorá nasledujúcich šesť mesiacov strávi mimo Zeme. O dva dni by sa mali dostať na ISS. Tu privítajú aj posádku amerického raketoplánu Atlantis.

Potom, ako sa loď dostala na obežnú dráhu mimo Zeme, sa kozmonauti cítili dobre.  "Na palube je všetko v poriadku,", informoval Volkov. Nad hlavami kozmonautov sa vznáša prasiatko Ňuša. Samozrejme nie živé. Je to hračka, ktorú dal Volkovi pre šťastie na cestu jeho syn.

Už pred touto misiou letel Volkov spolu s Fossumom do vesmíru dva razy, no pre ich japonského kolegu ide o prvý takýto let.

Trojica kozmonautov sa po prílete na ISS pridá k ruským, americkým a talianskym kolegom z programu NASA. Tí sú na ISS od apríla tohto roku.

Kozmonauti sa na lodi chystajú pestovať paradajky. Japonec si chce dopestovať uhorky, nakoľko ho vystrašila črevnej epidémia vyvolaná baktériou E. coli. Pre zeleninu sa vraj rozhodli preto, lebo si chcú pripraviť chutný šalát. Samozrejme ide len o žart. V skutočnosti majú zakázané konzumáciu zeleniny zakázanú. 

isifa/ISS

Súvisiace články