Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vesmírny klenot: zirkónová hviezda
Zdielať na

Vesmírny klenot: zirkónová hviezda

Zdroj: Biele oblaky zirkónia sa vznášajú nad modrým povrchom hviezdy (Natalie Behara)

Na hraniciach medzi súhvezdiami Jednorožca a Vodnára ticho svieti hviezda, ktorá obsahuje mimoriadne veľké množstvo zirkónia. To je prvok tvoriaci základ náhrady diamantov - zirkónov. Nezvyčajné zloženie hviezdy odhalili vedci zo severoírskeho observatória Armagh. Na obrázku môžete vidieť, ako by taká hviezda vyzerala, keby sa vznášala na našej oblohe.

Hviezda s fádnym označením LS IV-14 116 je od nás vzdialená 2 000 svetelných rokov. Merania pomocou mimoriadne citlivého teleskopu ukázali, že obsahuje asi 10 000-krát viac zirkónia ako naše slnko.

Podľa odhadov vedcov má hviezda asi 4 miliardy ton tohto prvku. To je asi 4 000-krát viac ako je celoročná produkcia zirkónia na našej Zemi. Nezvyčajné je, že ten prvok tam existuje vo forme akýchsi oblakov vznášajúcich sa v atmosfére hviezdy. V takom stave môže byť zirkónium len v prípade, ak teplota presahuje 20 000 stupňov Celzia.

Čudná hviezda okrem zirkónia obsahuje aj nezvyčajne vysoké množstvá ďalších exotických prvkov - stroncia, germánia alebo ytria. Môže mať rôzne vrstvy oblakov, pričom každá sa skladá z iného kovu.