Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odkiaľ sa vzala na Zemi voda? Tu je vysvetlenie...
Zdielať na

Odkiaľ sa vzala na Zemi voda? Tu je vysvetlenie...

Holandskí astronómovia zrejme odhalili, odkiaľ sa vzala na Zemi voda. Stalo sa tak pri pozorovaní hviezdy TW Hydrae... Obklopuje ju totiž obrovský oblak plný vody. Táto hviezda je stará 10 miliónov rokov, teda pomerne mladá.

Zistili, že hviezdu vzdialenú od našej planéty 175 svetelných rokov, obklopuje obrovský oblak plynu a prachu. Práve v ňom by sa mala nachádzať zamrznutá voda. A keďže z tohto plynného oblaku sa tvoria planéty, pravdepodobne existuje vo vesmíre veľa planét pokrytých vodou. A teda aj veľa planét podobných tej našej.

Prenášajú ju kométy

Tento objav je však prelomový v niečom inom. Vedelo sa, že protoplanetárne disky alebo inak povedané "ploché oblaky prachu" obklopujúce novovzniknuté hviezdy, obsahujú vodnú paru. Teraz bádatelia našli dôkazy aj o zamrznutej vode. Tá by sa teda mala nachádzať aj na vonkajšom okraji disku - na mieste, kde sa formujú kométy. A keďže kométy putujú vesmírom, voda sa tak dostáva aj na iné planéty.

Obrovské množstvo

A vody je v nich naozaj dosť! "Naše pozorovaie studeného oparu narnačuje, že v disku sa nachádza toľko vody, že by dokázala naplniť tisícku oceánov na Zemi," uviedol Michiel Hogerheijde.

Obrovský vodopád_Zem_príroda_ilustračné foto

ISIFA

Súvisiace články