Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Veľký koralový útes znečisťujú pesticídy poľnohospodárov
Zdielať na

Veľký koralový útes znečisťujú pesticídy poľnohospodárov

Najväčší koralový útes ohrozujú prostriedky používané v poľnohospodárstve, ktoré majú chrániť úrodu pred škodcami. Píše sa to v správe austrálskej vlády.

Zo správy ďalej vyplýva, že pestovatelia by mali s pesticídmi narábať veľmi opatrne. Škodlivé látky sa našli údajne až v hĺbke 60-tich kilometrov. Situáciu naviac zhoršili tohtoročné povodne a cyklón Yasi, ktoré škodliny spláchli do mora. 

Poľnohospodári však tieto obvinenia odmietajú. Vraj sú tieto závery založené na straších podkladoch. Týka to až štvrtiny pesťovateľov rastlín a vyše 12-tich percent chovateľov dobytka. Najviac bariéru údajne znečisťujú pestovatelia cukrovej trstiny.

Pred časom sa tvrdilo, že koralové útesy ohrozujú najmä klimatické zmeny. V posledných rokoch sa však stále častejšie objavujú názory, že znečisteniu výrazne napomáhajú aj spomínaní poľnohospodári.

Veľký bariérový útes je jediným živým organizmom viditeľným aj z vesmíru. Tvorí ho sieť viac ako 300 útesov 900 koralových ostrovov. Tiahne sa okolo severovýchodného pobrežia Austrálie. V roku 1981 bol pridaný do Svetového dedičstva UNESCO.

Veľký_koralový_útes_Austrália_

ISIFA

Súvisiace články