Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Britská armáda sa rozpadá, nepomáha ani princ William
Zdielať na

Britská armáda sa rozpadá, nepomáha ani princ William

V jej radoch slúžia elitní vojaci - princovia William a Harry. Má však veľké problémy. A to najmä so zastaranou technikou či nedostatkom lietadlových lodí. Reč je o kráľovskej armáde Jej Veličenstva.

Škrty v rozpočte britskej armády sú natoľko dramatické, že Londýn by v súčasnosti nedokázal odvrátiť útok Argentíny na Falklandské ostrovy. Vo svojom komentári, to uviedol admirál Sandy Woodward. Je to bývalý veliteľ námorných síl, ktoré v roku 1982 ostrov dobyli.

"Tak, ako veci v súčasnosti stoja, mali by sme vážne problémy pri obrane čohokoľvek, čo je na opačnej strane Lamanšského prielivu. Jednoduchou pravdou ale je, že bez lietadlových lodí a bez Američanov by sme už nemali nijakú nádej na to, aby sme dnes to isté zopakovali," píše admirál. 

Falklandy ležia v Atlantickom oceáne 450 kilometrov od argentínskeho pobrežia. Do roku 1811 boli pod španielskou správou a následne ich obsadila Argentína. V roku 1833 ich okupovali Briti. To však Argentína nikdy neuznala a v roku 1982 ich vojensky obsadila. Po krátkej argentínsko-britskej vojne v tom istom roku vyhnali britské vojská Argentínčanov z ostrovov.

Narušené vzťahy medzi Londýnom a Buenos Aires sa úplne normalizovali až v roku 1990, no Argentínčania sa nároku na Falklandy nikdy nevzdali.

REUTERS

Súvisiace články