Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dovolenka predlžuje život. Málo odpočinku škodí rovnako ako fajčenie
Zdielať na

Dovolenka predlžuje život. Málo odpočinku škodí rovnako ako fajčenie

Zdroj: SITA

HELSINKI / Dlhšia dovolenka môže priniesť dlhší život. Fínski vedci skúmali vplyv zdravého životného štýlu, spánku a počtu dní voľna na život viac ako tisícky mužov. Prišli na to, že práve dovolenka má na život ľudí možno väčší vplyv než zdravá strava.

Dovolenka je pre zdravie rovnako dôležitá ako pravidelný pohyb či konzumácia ovocia a zeleniny. Tvrdia to vedci z Helsinskej univerzity, ktorí štyridsať rokov skúmali vplyv zdravého životného štýlu na mužov medzi 40. a 55. rokom života, píše Science Daily.

​​Keď v roku 1974 začínali s výskumom, rozdelili 1200 podnikateľov stredného veku, ktorým hrozilo kardiovaskulárne ochorenie, do dvoch skupín.

Jednej skupine nariadili po dobu piatich rokov pravidelne cvičiť, zdravo jesť a udržovať si optimálnu váhu a nefajčiť. 

Druhá skupina nedostala žiadne špeciálne inštrukcie. 

​Pri prvom vyhodnotení výsledkov sa ukázalo, že u mužov z prvej krvnej skupiny sa riziko ochorenia znížilo o 46 percent. Po pätnástich rokoch od začatia výskumu aj napriek tomu zomrelo viac mužov z prvej skupiny než z druhej. 

V roku 2014 sa výskumníci rozhodli zamerať na dáta, ktoré do tej doby neskúmali, ako je dĺžka spánku, čas strávený v práci či počet dovolenkových dní. 

Autori výskumu si všimli, že muži, ktorí si vybrali tri a menej dní dovolenky ročne, mali o 37 percent vyššie riziko úmrtia než tí, ktorí viac odpočívali. 

​​Zdravý životný štýl nemôže, podľa vedcov, vyvážiť následky prepracovania. "Práve dovolenka môže byť ideálnym spôsobom odpočinku," uvádza sa v štúdii.

Namiesto klasickej dovolenky rok a pol dlhé prázdniny. Zo dňa na deň dali Spišiaci výpoveď. Pozrite sa na archívnu reportáž Matúša Gavláka:

Súvisiace články