Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Bezdomovci v Paríži budú v zime prespávať na radniciach
Zdielať na

Bezdomovci v Paríži budú v zime prespávať na radniciach

Zdroj: SITA

PARÍŽ / Parížski bezdomovci budú túto zimu môcť prespávať na niekoľkých radniciach, a to vrátane historickej budovy Hotel de Ville v centre mesta. Správu potvrdila starostka francúzskej metropole Anne Hidalg. V hlavnom meste chýba tritisíc lôžok pre núdzové ubytovnie.

"Chýba nám tritisíc miest núdzového ubytovania. Zaviazala som sa, že mesto odvedie polovicu práce. Viac než 800 miest vzniklo od februára v našich priestoroch, 700 ich bude otvorených do začiatku roka 2019. Zvyšných 1500 je úlohou štátu," povedala starostka. 

​Iniciatíva ubytovať bezdomovcov na radniciach bola reakciou na nezhody okolo počtu bezdomovcov medzi vládou a charitatívnymi organizáciami. 

Ubytovňa podľa starostky vznikne aj v historickej budove Hotel de Ville na brehu Seiny, kde pracovníci mestskej správy sídlia už od 14. storočia. 

Zariadenie bude určené pre ženy bez domova a otvoria ho na konci novembra. Dve sály budovy sa premenia na prijímacie stredisko s jedálňou, nocľahárňou a zdravotníckym zázemím. 

"Chcem, aby to bolo vrelé miesto. O ubytované ženy bude postarané, niektoré prežili traumy a vyhýbajú sa prítomnosti mužov," dodala starostka.

Pripravované zariadenie príjme približne 50 žien, v období mimoriadnej zimy môže počet ubytovaných narásť na stovku.

Pozrite sa na archívnu reportáž zo Slovenska, z Lučenca. Pre ľudí bez domova sa začínajú ťažké časy. Kde prespávajú? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy