Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež vyhlásil za svätého Pavla VI, ktorý odsúdil vstup vojsk do Československa
Zdielať na

Pápež vyhlásil za svätého Pavla VI, ktorý odsúdil vstup vojsk do Československa

Archívna reportáž

VATIKÁN / Pápež František v nedeľu na vatikánskom Svätopeterskom námestí vyhlásil svätými sedem ľudí vrátane dvoch významných osobností. Pápeža Pavla VI. a salvádorského arcibiskupa Óscara Romera zavraždeného v roku 1980 počas občianskej vojny v stredoamerickej krajine.

Podľa Vatikánu obradu prizeralo vyše 60-tisíc ľudí, vrátane mnohých pútnikov zo Salvadoru. Pápež svätorečil svojho predchodcu z rokov 1963 až 1978 a salvádorského arcibiskupa. Okrem spomínaných podľa idnes.cz blahorečil talianskeho kňaza, dve zakladateľky náboženských rádov z Nemecka a Španielska a taliansku sirotu Nunzia Sulprizia, ktorý na začiatku 19. storočia zahynul vo veku 19 rokov po živote plnom utrpenia.

"Prehlasujeme a stanovujeme svätými blahoslaveného Pavla VI., Óscara Arnulfa Romera Galdámeze, ..." predniesol v latinčine pápež obvyklú formulu.

Pápež Pavol VI., ktorý stál na čele katolíckej cirkvi od roku 1963 do svojej smrti v roku 1978, sa preslávil kritikou vtedajších komunistických režimov v strednej a východnej Európe. V roku 1968 odsúdil vstup vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Českého biskupa Štefana Trochta a arcibiskupa Františka Tomáška Pavol VI. tajne menoval kardinálov a kardinála Jozefa Barana nechal pochovať do krypty vatikánskej baziliky medzi hrobmi pápežov. Počas svojho pontifikátu poctivo plnil ciele, ktoré si určil a to pokračovanie druhého vatikánskeho koncilu, dialóg s východnými cirkvami, otvorenosť k odlúčeným kresťanským cirkvám na Západe a dialóg cirkvi s meniacim sa moderným svetom.

Salvádorský arcibiskup Óscar Romero 1917-1980 pomáhal za občianskej vojny v Salvadore ľuďom, ktorých prenasledoval vtedajší režim. Sám bol počas omše v marci 1980 zavraždený takzvanými eskadrami smrti, čo boli na vládu napojené oddiely likvidujúce oponentov režimu.

Romero aj Pavol VI. stelesňujú otvorenú cirkev blízku chudobným a bojujúci s bezprávím, ktorú terajší pápež presadzuje.
Pápež nedávno kritizoval kňazov pre pasivitu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy