Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
David Geisser pozná maškrtné jazýčky pápežov a napísal o tom knihu
Zdielať na

David Geisser pozná maškrtné jazýčky pápežov a napísal o tom knihu

BRATISLAVA / Na Slovensko prišiel David Geisser. Väčšina z nás na túto informáciu nereaguje nijako. To meno nie je u nás veľmi známe, no v rodnom Švajčiarsku je to veľká hviezda, ktorú prirovnávajú k Jamiemu Olivierovii. Dôvodom je, že David Geisser je hviezdny kuchár. Zároveň je, alebo skôr bol aj príslušníkom Pápežskej švajčiarskej gardy, asi najstaršej vojenskej jednotky na svete.

Švajčiarska garda v charakteristických farebných kostýmoch robí ochranku pápežom už od roku 1506. V rodine Davida Geissera je to niečo ako povinnosť. "Je to rodinná tradícia. Aj môj otec bol švajčiarsky gardista. Ja som mal to šťastie, že som splnil všetky požiadavky, ktoré sú kladené na budúcich gardistov, a podarilo sa mi vstúpiť do Švajčiarskej gardy," tvrdí David Geisser.

​Davidov otec slúžil pre Jána Pavla druhého a bol pritom, keď naňho zaútočil atentátnik Ali Ağca. "Môj otec bol v roku 1981, keď sa odohral atentát, v službe. Spolu s ďalším gardistom a zároveň aj priateľom sa vtedy na atentátnika vrhli a zneškodnili ho," tvrdí Geisser.

​David Geisser prišiel na Slovensko predstaviť svoju unikátnu kuchársku knihu. Keďže je vyučený kuchár, počas služby vo Švajčiarskej garde, sa zaujímal aj o tamojšiu kuchyňu. Dokonca s tým nastupoval do služby, že bude niečo ako kulinársky špión a dá dokopy zbierku vatikánskych receptov. "Bolo to na pohovore s veliteľom. Vždy, keď sa vyberajú budúci členovia Švajčiarskej gardy, urobí sa úzky výber a potom nasleduje pohovor s veliteľom vo Švajčiarsku. Už počas toho pohovoru prišiel veliteľ s myšlienkou, či by som počas služby neurobil takúto kuchárku," tvrdí vatikánsky kuchár.

​​Vatikánska kuchárka okrem iného obsahuje aj recepty jedál, ktoré mali a majú radi traja poslední pápeži. David Geisser sa k nim dostal takpovediac diplomatickými cestičkami. Cez pápežských sekretárov nenápadne vyzvedal, čo im najviac chutí. Tak napríklad zistil, že pápež František je maškrtník: "Miluje sladké. Jeho obľúbeným dezertom je typické juhoamerické dulče de leče. Je to extrémne sladké."

Všetci traja poslední pápeži si potrpeli na jedlá zo svojej domoviny. Benedikt šestnásty, pre ktorého David Geisser aj varil, si rád doprial bavorské špeciality. "V knihe od neho máme recept na regenburský šalát s klobásou. Je to bavorská špecialita. Okrem toho čerešňová žemľovka, čo je tiež typické bavorské jedlo z mníchovského regiónu. A ešte pečené bravčové s knedľami," opisuje maškrtný jazyk pápežov Geisser.

​Vo Vatikánskej kuchárke nechýbajú ani recepty jedál Jána Pavla II.. Zomrel však už pred 13-imi rokmi, keď mal švajčiarsky kuchár len 15 rokov, takže musel trochu pátrať: "To bolo najťažšie. Pri Františkovi a Benediktovi som sa obrátil na sekretárov. Ján Pavol druhý však už nie je medzi nami, tak som sa musel pýtať jeho priateľov. Veľmi rád mal klasické poľské pirohy, španielskeho vtáčika a jablkový koláč."

Vatikánska kuchárka však obsahuje aj množstvo ďalších receptov jedál, na ktorých si pochutili aj ďalší cirkevní hodnostári. Jej súčasťou je však aj rozprávanie o histórii Švajčiarskej gardy, o jej patrónoch, fotografie zo zákulisia Vatikánu, ale napríklad aj prehľad rímskych reštaurácií, kam gardisti radi chodia. David však vo svojej kuchárskej kariére pokračuje ďalej, aj keď službu vo Vatikáne ukončil už pred niekoľkými rokmi: "Medzičasom som vo Švajčiarsku vydal aj ďalšie kuchárske knihy a momentálne pracujem už na piatej."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy