Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Nie je možné veriť v Boha a zároveň byť mafiánom, povedal pápež v Palerme
Zdielať na

Nie je možné veriť v Boha a zároveň byť mafiánom, povedal pápež v Palerme

PALERMO / Pápež František prehovoril k obyvateľom sicílskeho Palerma a vyzval ich, aby zanechali život zločinu a násilia. Pred tisíckami ľudí odsúdil mafiu a odmietol, že by mohla viera a násilie žiť pod jednou strechou.

 Drahí bratia a sestry, nemôžete veriť v Boha a zároveň byť v Mafii, povedal pred 80 tisícovým davom. Dodal, že dôležitá je láska, nie česť, ktorou sa oháňa mafia. V Palerme si pápež pripomenul aj smrť kňaza Giuseppe "Pino" Puglisiho, ktorého v roku 1993 zavraždila mafia, ktorej sa vzpriečil.

​Pápež František v Palerme dôrazne odsúdil zločineckú mafii. Najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi navštívil Sicíliu s cieľom uctiť pamiatku kňaza Giuseppe Puglisiho, ktorého pred 25 rokmi mafia zavraždila. Nezvyčajne sa pomodlil aj na mieste, kde zahynul bojovník s mafiou Giovanni Falcone.

"Kto je mafián, nežije ako kresťan, lebo svojím životom hanobí Božiu lásku," povedal pápež na zhromaždení pod holým nebom v prístavnej štvrti Palerma, kde jeho kázne pozorne počúvalo asi 80 000 ľudí. Podľa agentúry Reuters ho po každej kritike mafie prerušoval potlesk.

"Ak mafiánska litánie je 'nevieš, kto som ja', potom kresťana znie 'potrebujem ťa'. Ak mafián hrozí 'zaplatíš mi', potom kresťan sa modlí 'Pane, pomôž mi mať rád'. Preto mafiánom hovorím, zmeňte sa. Prestaňte myslieť sami na seba a na svoje peniaze, obráťte sa," povedal František."Dnes potrebujeme mužov a ženy oddanej láske, nie mužov a ženy oddanej cti, mužov a ženy oddanej službe, nie útlaku," povedal ďalej pápež.

Kňaz Puglisi bol zavraždený 15. septembra 1993, v deň svojich 56. narodenín, počas krvavej ofenzívy mafie proti štátu a proti všetkým, kto ohrozoval jej existenciu. Rok pred Puglisim sa obeťami účtovania s nepohodlnými ľuďmi v Palerme stali aj neohrození bojovníci s mafiou sudcovia Giovanni Falcone a Paolo Borsellino. Na ceste na letisko sa pápež nečakane zastavil na mieste, kde Falconeho, jeho ženu a troch policajtov zabila bomba. Položil na ňom kvety a krátko sa pomodlil.

Mnoho členov organizovaných zločineckých skupín, ako je sicílska Cosa nostra či kalábrijský 'Ndrangheta, sa považuje za členov náboženskej skupiny, a často sa preto odvolávajú pri svojej činnosti pomôcť svätých.

Pozrite si archívnu reportáž o návšteve pápeža Írska:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy