Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Motorola mení majiteľa – stane sa ním firma Google
Zdielať na

Motorola mení majiteľa – stane sa ním firma Google

Internetovému gigantu Google sa včera podaril najväčší obchod v dejinách firmy. Odkúpil hlavnú časť americkej spoločnosti Motorola Mobility, ktorá vyrába okrem mobilných telefónov aj digitálne set-top boxy, či tablety Xoom.

Google za každú akciu Motoroly zaplatí 40 dolárov, čím sa celková cena vyšplhá na závratných 12,5 miliardy dolárov. Táto suma je až o 60 percent vyššia ako tá, s ktorou sa obchodovalo v piatok na burze akcií.

Transakciu schválili aj protimonopolné úrady v Európe aj v USA a podľa Googlu bude zavŕšená koncom tohto alebo začiatkom budúceho roku. Spolu s akciami bude Googlu teraz patriť aj mnoho výrobných patentov firmy Motorola. Naďalej však plánujú firmu Motorola Mobility prevádzkovať ako samostatný podnik, ktorá by sa mala špecializovať na výrobu smartphonov.

Google si od tohto kroku sľubuje posilnenie vlastnej pozície voči konkurencii, ktorú predstavujú najmä firmy Apple a Nokia. Predstavenstvo najväčšieho internetového vyhľadávača je dohodou s Motorolou nadšené. „Spoločne chceme vytvárať lepšie možnosti pre užívateľov. Celý systém Android sa takto výrazne zdokonalí,“ uviedol na svojom internetovom blogu výkonný riaditeľ firmy Google Larry Page.

Touto akvizíciou sa pod jednou strechou ocitne výrobca mobilných telefónov aj vývojár operačného systému, čím by sa mal zaistiť dynamické napredovanie platformy Adroid. Plánujú rozvíjať svoj operačný systém Android a ďalšie softwary pre mobilné aj internetové zariadenia.

ISIFA

Súvisiace články