Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kominári naozaj nosia šťastie. Zachrániť nás môžu pred katastrofou
Zdielať na

Kominári naozaj nosia šťastie. Zachrániť nás môžu pred katastrofou

BRATISLAVA / Ako teploty klesajú, viac sa kúri a zároveň s tým pribúdajú prípady požiarov rodinných domov. Najmä pri kúrení pevnými palivami preto treba venovať pozornosť údržbe nielen vykurovacích telies, ale aj komínov.

Aj keď je kominárov čoraz menej, komíny čistiť treba, pretože zanesený komín môže spôsobiť katastrofu. Túto prácu môžete urobiť aj sami, ale aspoň raz za rok treba zavolať odborníka. "Ľudia by si teoreticky mohli čistiť komíny aj sami. Vyhláška 401/2007 hovorí, že by sa do 50 kilowatov mali čistiť tri krát ročne, čiže netreba to zanedbávať, treba čistiť pred sezónou, po sezóne aj v priebehu sezóny, záleží od paliva," uviedol kominár Jozef Kováč.

​Hlavne na dedinách ľudia na kúrenie používajú čoraz viac drevo. "Určite suchý buk je dobré palivo, ale akékoľvek mokré drevo nerobí dobrotu. Tam vzniká decht, ľudia určite majú skúsenosť, že v komíne sa im vytvára kondenzát, ktorý sa vsiakne do muriva toho komína a je horľavý, čiže tam vznikajú požiare a podobné veci," vysvetlil Jozef Kováč. 

Pri čistení komína sa mechanicky odstraňujú nečistoty z jeho stien stačí na to kefa podľa priemeru komína. Oceľový drôt nahradí aj ohybná plastová tyč. Samozrejme treba kontrolovať aj v akom stave je teleso komína a v žiadnom prípade nedávať k nemu horľavé predmety. "Teplota, ktorá vzniká v komíne môže byť taká vysoká, že ten materiál to nemusí uniesť, čiže vznikajú určité pukliny, netesnosti a samozrejme staré domy majú všelijaké drevené trámy, ktoré idú vôkol komína," informoval kominár.

Veľmi nebezpečná situácia nastane, keď "buchne komín". "Môže tam nastať explózia spalín. Vznietia sa spaliny a v žiadnom prípade by som neodporúčal hasenie vodou. Takže pokiaľ sa toto deje, že sa chytí komín, volať hasičov, ochladzovať zvonku, v žiadnom prípade nehasiť vodou, pretože tam môže explózia tou parou horúcou nastať," dodal Jozef Kováč.

Jozef Kováč úsmevne a pravdivo odpovedal aj na otázku, či kominár nosí šťastie: "V rámci toho, že ten požiar nevznikne, keď je dobre vyčistený komín, tak určite áno."

Občas nosia kominári nielen šťastie, ale aj zvláštne faktúry:

Súvisiace články