Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Digitálna televízia nefunguje podľa očakávaní
Zdielať na
Veda a technika

Digitálna televízia nefunguje podľa očakávaní

Zdroj: Rick/ilustračné

Prechod slovenských televízií na výlučne digitálne vysielanie síce prinesie vyššiu kvalitu a nové služby divákom, ale aby ich naozaj mohli využívať, budú musieť investovať do nových zariadení a antén.

Zasekávanie tzv. set-top boxov pre príjem digitálnej televízie, keď je zlé počasie, prípadne úplne nulový signál v niektorých osadách a slabé rozlíšenie obrazu vinou starších antén sú najväčšími problémami s digitálnym signálom českých i nemeckých televízií v okolí Domažlíc.

Tamojší ľudia majú takéto problémy tak zo signálom Českej televízie, ako aj Novy a nemeckých programov. Už ani nečakajú, že im vysielatelia či Rádiokomunikácie pomôžu, radšej si kupujú satelitné prijímače a antény. „Asi 30 percent ich má satelity, približne 45 percent set-top boxy a zvyšok káblovú televíziu,“ hovorí najväčší predajca elektroniky v Domažliciach David Rácz. Najlacnejšie satelity stoja 6000 a set-top boxy 1500 českých korún.

Set-top boxy sú malé zariadenia, ktoré treba pripojiť k televíznemu prijímaču, ak už nie je upravený pre príjem digitálneho signálu. Takto sú upravené len najnovšie typy niektorých televízorov, čiže väčšina ľudí, ak chce sledovať digitálnu televíziu si set-top box kúpiť musí. Toto bude najväčší výdaj, ktorý čaká aj slovenské domácnosti pri prechode na digitálne televízne vysielanie, pretože každý televízor musí mať vlastný set-top box. Okrem toho odborníci odporúčajú vymeniť aj klasické televízne antény, pretože budú zhoršovať príjem digitálneho signálu.

S digitálizáciou televízneho vysielania sa na Slovensku počíta do konca roku 2012. Už teraz začali pokusne vysielať digitálny signál slovenských televízií z bratislavského vysielača na Kamzíku, ale zároveň sa vysiela aj signál starým spôsobom. Ide o skúšobnú prevádzku, ktorá by sa už v budúcom roku mala začať rozširovať. K úplnej digitalizácii televízneho a rozhlasového vysielania sme sa zaviazali v čase vstupu do Európskej únie. Takýto záväzok platí pre všetky členské štáty.

V Českej republike postúpili v príprave digitalizácie už oveľa ďalej, ako na Slovensku. Dokonca, hoci s právnymi problémami, tam už začali vydávať nové licencie pre nové televízne stanice, ktoré by mali vysielať už iba na báze digitálneho signálu. Napriek tomu v problémových oblastiach, kde nie je digitálny signál dosť kvalitný ľudia kupujú set-top boxy iba obmedzene. Väčší záujem sa očakáva, až keď začnú digitálne vysielať ďalšie televízie: Prima a šesť nových, výlučne digitálnych televízií. Najväčším problémom ľudí je však to, že nevedia nahrávať na video.

Zdielať na