Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nefunkčná ruská loď Progress zanikla v atmosfére nad oceánom
Zdielať na

Nefunkčná ruská loď Progress zanikla v atmosfére nad oceánom

MOSKVA / Nefunkčná ruská nákladná loď Progress M-27M bez posádky zanikla v hustých vrstvách atmosféry Zeme nad Tichým oceánom. Oznámila to ruská vesmírna agentúra Roskosmos, ktorá už skôr uviedla, že prípadné úlomky by pri dopade na Zem nemali nikoho ohroziť. Podľa agentúry TASS bolo príčinou havárie vesmírneho kamiónu zlyhanie tretieho stupňa nosnej rakety.

"Kozmická loď Progress M-27M prestala existovať 8. mája 2015 o 5:04 moskovského času (4:04 SELČ). Jej vstup do atmosféry nastal nad strednou oblasťou Tichého oceánu," upresnil Roskosmos.

Presné miesto a čas pádu sa do poslednej chvíle nedali určiť. Existovali tak obavy, že by zostup neovládateľnej kozmickej lode k Zemi mohol ohroziť niektorú obývanú oblasť.

Niektorí ruskí vedci napríklad predpovedali, že prípadné úlomky môžu dopadnúť na juh Sibíri.

Technický problém

Ruská nákladná loď, ktorá mala dopraviť nové zásoby na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), bola neovládateľná, pretože hneď po štarte z kozmodromu Bajkonur (28. apríla) s ňou stredisko stratilo spojenie.

Zdroj agentúry TASS z raketového a kozmického priemyslu uviedol, že príčinou havárie bolo zapálenie motorov tretieho stupňa nosnej rakety Sojuz-2.1a v nesprávny okamih. Podľa tohto činiteľa šlo o "technický problém konkrétneho výrobku". "Ide o zvláštny prípad, nie o systémovú chybu," zdôraznil.

Pozrite si video:

Súvisiace články