Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V rybách našli ibuprofen a ďalšie antibiotiká
Zdielať na

V rybách našli ibuprofen a ďalšie antibiotiká

Zdroj: Profimedia

BERLÍN / Ibuprofen a niektoré ďalšie antibiotiká sa dostávajú cez odpadové vody a rieky až do mora. Odtiaľto zase v telách rýb putujú na stoly. Ich množstvo by síce pre ľudí nemalo predstavovať nebezpečenstvo, dlhodobý dopad na ďalšie organizmy ale zatiaľ nie je známy. Výskum realizovala Masarykova univerzita v Brne.

"Látka, ktorú sa nám podarilo namerať v najvyšších koncentráciách v Severnom mori, je ibuprofen," hovorí Miroslav Brumovský zo spomínanej univerzity o látke, ktorá sa používa proti bolesti. "Tieto látky sa dostávajú z ľudského tela do odpadových vôd, potom do čističiek odpadových vôd. Ďalej putujú do riek, z ktorých sa následne dostávajú do mora," povedal ďalej mladý vedec. 

Ďalšie látky, ktoré Brumovský v Severnom a v Stredozemnom mori nameral, i keď len vo veľmi nízkej koncentrácii, sú umelé sladidlá alebo pozostatky antibiotík. "Koncentrácie sú také nízke, že nespôsobujú akútnu toxicitu. To znamená, že sa nestane, že by naraz zomreli všetky organizmy, ktoré sú vystavené tejto koncentrácií. Otázka ale znie, aký vplyv to na nich môže mať z hľadiska celoživotnej expozície."

Problémová odolnosť baktérií 

U antibiotík by podľa neho v budúcnosti mohol byť problémom vývoj baktérií, ktoré voči nim budú odolné. "A nastáva tu otázka, či tie antibiotiká pri koncentráciách nanogram na liter, môžu spôsobiť vznik rezistencie či nie. To sa ešte nevie," podotýka.

"Absolvovali sme dve plavby v Stredozemnom mori, jedna trvala tri týždne, druhá viac ako mesiac a počas tohto obdobia sme odoberali vzorky, ktoré sme následne analyzovali," popisuje prácu na palube lodi talianskej akadémie vied. 

Zdielať na

Súvisiace články