Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Digitálny jedálny lístok rozpozná vaše chute aj alergie
Zdielať na

Digitálny jedálny lístok rozpozná vaše chute aj alergie

EILAT / Startupy sú kľúčovým pojmom digitálneho podnikania. Niekto má nápad a v prípade, že nájde ochotného investora, môže vzniknúť úspešná firma. V Izraeli jedno také miesto, kde rozvíjajú dobré nápady je - uprostred púšte.

Izraelské mesto Eilat je známe predovšetkým ako turistická destinácia. V nenápadnej budove, ktorá pripomína bežné kancelárske priestory, riešia startupy. Častokrát končia medzinárodným úspechom. 

"Máme veľmi široký záber. Podporujeme projekty pre vzdelávacie technológie, biotechnológie, poľnohospodárstvo, obnoviteľné zdroje, ale aj módu, turizmus, finančný trh či riešenia pre ľudí s telesným postihnutím," hovorí Or Haviv, riaditeľ startupového inkubátora Eilat Hub. 

Filozofia tohto inkubátora je, že ktokoľvek, kto sem vojde, môže mať vynikajúci nápad. "Na investovanie do spoločnosti, ktorá už má k dispozícii skvelé technológie a tím dobrých ľudí, nemusíte byť obzvlášť bystrý. Je však výzvou vybudovať nové firmy, ktoré vytvoria skvelé technológie," dodáva Haviv. 

Aplikácia pre diabetikov

Moti a Pinchas sú dvaja diabetici, ktorí pracujú na aplikáciu na uľahčenie ľudom trpiacim cukrovkou. "Lekár sa cukrovkára napríklad opýta: máte vyšší krvný cukor ako minulý týždeň, čo ste jedli a robili? A pacient si to prirodzene už nepamätá. Náš systém vám pomôže zaznamenať si údaje a vytvára diagram vašej cukrovky," hovorí spoluautor aplikácie pre diabetikov Moti Elkabec.

Digitálny jedálny lístok

V Eliate vytvorili aj digitálny jedálny lístok. Pár riadkov opisujúcich jedlá a nápoje, patrí do minulosti. "Technológia umožňuje rozpoznávať jednotlivých zákazníkov a ich preferencie. Napríklad vám ponúkne steak a víno, pretože pri vašej ostatnej návšteve vám to chutilo," uviedol Or Haviv. 

Tablety rozoznajú zákazníkov aj podľa tváre a automaticky vyradia z ponuky jedlá, na ktoré má zákazník intoleranciu. "Po zavedení digitálneho menu máme o 15 až 20 percent vyšší obrat. Je to aj vďaka obrázkom. Prvý sústo totiž neochutnáte ústami, ale očami. Ľuďom sa páči, že si môžu poprezerať všetky jedlá, dezerty aj nápoje, zväčšiť si obrázky," uviedol majiteľ reštaurácie Jonathan Shahar.

Súvisiace články