Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Izraelský Eilat láka turistov na delfíny. Smú s nimi plávať vo voľnej prírode
Zdielať na

Izraelský Eilat láka turistov na delfíny. Smú s nimi plávať vo voľnej prírode

EILAT / Delfíny sú majestátne morské cicavce, ktoré ľudí fascinujú odjakživa. Teraz vám ukážeme miesto, kde sa môžete s delfínmi stretnúť, či si s nimi zaplávať vo voľnej prírode.

Na svete sú rôzne delfináriá s cvičenými delfínmi držanými v zajatí. Toto miesto je však jedinečné.Celý koncept je postavený na delfínoch, nie na ľuďoch. Ich pohodlie a bezpečie je prvoradé.

"Delfíny si tu robia, čo chcú. Prioritou pre daniel levnás je, aby mali čo najzdravší a najprirodzenejší život. Iba tak si ich potom aj ľudia môžu užiť ako divoké zvieratá, nie ako cvičené zvieratá v cirkuse," vysvetľuje ošetrovateľ delfínov Ilan Benjamin Jaffe.

Prvé jedince sem priviezli z Čierneho mora. Dnes tu žije päťčlenná rodina delfínov. Tie majú voľný prístup k Červenému moru, no toto miesto považujú za svoj domov a bezpečné útočisko - aj napriek všetkým tým cudzím ľuďom, ktorí ich nadšene sledujú.

Striktné pravidlá

Pokiaľ delfín pripláva k mólu, môžete sa ho dotknúť. Ak však navštívite priamo ich obydlie a idete šnorchlovať či potápať sa s delfínmi, dotyky sú zakázané. "Jeden z dôvodov, prečo cudzí ľudia nesmú chytať delfíny vo vode je, aby si zvykli na to, že ľudia, ktorí sem prichádzajú, ich nebudú obťažovať," hovorí inštruktorka šnorchlovania s delfínmi Inwar Feredaru.

"Je to úžasné. Robím to, čo mám rád. Ráno začínam prácu tým, že idem do vody a vidím koraly, ryby, delfíny - veľmi inteligentné stvorenia," dodáva Gilad Mizrachi, potápač.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy