Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Nákupy cez internet budú jednoduchšie, EÚ zavedie jednotný digitálny trh
Zdielať na

Nákupy cez internet budú jednoduchšie, EÚ zavedie jednotný digitálny trh

BRATISLAVA / Čaká nás ďalšia digitálna revolúcia. Od roku 2020 budeme mať v Európe jednotný digitálny trh. IT asociácia Slovenska má ale z tejto zmeny strach. Tvrdí, že slovenské firmy na ňu nie sú pripravené a v konečnom dôsledku to môže pre ne znamenať aj zánik.

Ide o akési otvorenie digitálnych európskych hraníc. Európska únia pracuje na zbúraní všetkých bariér, pre ktoré sa nám zatiaľ neoplatí nakupovať cez zahraničné internetové obchody.

"Drahé poštovné, autorské práva, spotrebiteľské práva. Ak by to bolo odstránené, únii by to prinieslo veľmi veľa miliárd eur ročne," vysvetlil vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Zrovnoprávnenie trhov

Jednou z priorít je aj zrovnoprávnenie trhov všetkých členských štátov.

To znamená, že aj zahraničné internetové obchody, ktoré z rôznych dôvodov neposielali tovar na Slovensko - hoci s Maďarskom, alebo Českom nemali problém, by nás už obchádzať nemali.

Ďalším plusom bude väčší výber a väčšia konkurencia, ktorá by mohla priniesť znižovanie cien.

Nie sú pripravení

IT asociácia Slovenska má ale z tejto zmeny strach. Hoci je zámer Európskej únie verejne známy už od mája minulého roka, slovenské firmy na to pripravené nie sú.

"Tridsaťosem percent firiem ani netuší, čo to je, 54 percent o tom, čo to počulo a iba štyri percentá sú oboznámené. Ale ani jedna zatiaľ nepodniká konkrétne kroky," hovorí prezident IT asociácie Slovenska Mário Lelovský.

Fatálne následky

Nezodpovedný prístup k týmto zmenám sa môže podnikateľom vypomstiť.

Jednotný digitálny trh totiž spustí okamžitú reakciu - obchodníci budú môcť rozprestrieť svoje chápadlá po celej Európskej únii. Ak slovenské firmy nezabojujú, pre niektoré z nich môže byť táto zmena likvidačná.

"Je to existenčná otázka, pretože tá digi prebehne, či chcú, alebo nechcú, je to celosvetový trend a ak sa neprispôsobia, zahraničné firmy ich časom zničia," vystríha Lelovský.

Odborné semináre

Európska komisia v spolupráci s IT asociáciou Slovenska preto pripravila trojhodinové odborné semináre pre všetkých riaditeľov a manažérov slovenských firiem. Budú sa konať v apríli a účasť je úplne zadarmo.

Téme sa venovali Noviny o 17. Pozrite si analýzu: