Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Štedrý deň okolo Zeme preletí dvojkilometrový asteroid
Zdielať na

Na Štedrý deň okolo Zeme preletí dvojkilometrový asteroid

PARÍŽ / Na Štedrý deň preletí okolo Zeme asteroid s dĺžkou asi dva kilometre a to vo vzdialenosti 25-krát väčšej, ako je Zem od Mesiaca. Podľa astronomického merítka ale tesne minie Zem. V skutočnosti ale pre ňu nepredstavuje žiadne ohrozenie.

Naposledy okolo planéty letela kométa, a to 31. októbra, na Halloween. Teleso bolo vzdialené 500 tisíc kilometrov, teda 1,3 vzdialenosti od Mesiaca.

"Môžeme očakávať zhruba každý rok niekoľko telies tejto veľkosti a vzdialenosti," povedal riaditeľ observatória Armagh v Severnom Írsku Mark E. Bailey.

Bez obáv

Vianočný asteroid dostal názov 2003 SD220, pretože ho objavili v roku 2003. "Nepatrí na náš zoznam nebezpečných telies," povedala astronómka z parížskeho observatória Maria-Antonietta Barucci.

"Neexistuje žiadne nebezpečenstvo, môžeme byť pokojní, uvoľnení a užiť si Vianoce," dodala vedkyňa z francúzskeho Národného výskumného centra CNRS.

Okolo Zeme

Ďalší očakávaný prelet asteroidu v blízkosti Zeme sa uskutoční v roku 2029. Asteroid Apophis preletí vo vzdialenosti desaťkrát menšej, ako sú od seba Zem a Mesiac, teda asi okolo 30 tisíc kilometrov. "Ale ani ten nebude taký nebezpečný," uviedla Barucci.

"Kolízie medzi Zemou a kozmickými telesami dlhšími ako kilometer sa stávajú zhruba jedenkrát za 100 tisíc rokov. Pred 65 miliónmi bol asteroid, ktorý spôsobil zánik dinosaurov a dokonca 75 percent všetkých známych foriem života, desaťkrát väčší ako 2003 SD220," povedal Bailey.

K Zemi sa z času na čas približujú asteroidy. Niektoré sú väčšie, iné menšie, pozrite si archívnu analýzu Novín o 17.:

Zdielať na