Polojasno
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Genetický test dokáže odhaliť, kto je vážne ohrozený chrípkou
Zdielať na

Genetický test dokáže odhaliť, kto je vážne ohrozený chrípkou

LONDÝN / Ľudí, ktorí sú vystavení vysokému riziku ochorenia chrípkou, môže odhaliť nový genetický test. Vedci tvrdia, že by mohol povzbudiť u ľudí absolvovanie sezónnych očkovaní.

Britská národná zdravotná služba ponúka očkovanie proti chrípke pre ľudí, u ktorých je známe, že sú náchylní na ochorenie chrípkou. Ide o ľudí nad 65 rokov, tehotné ženy a osoby, ktoré majú zdravotné problémy. Napríklad astmu.

Gén IFITM3

Nový výskum naznačuje, že na chrípku je náchylných oveľa viac ľudí a môžu skončiť v nemocnici.

Asi 1 zo 400 ľudí nesie variant génu zvaného IFITM3. Tento gén z nich robí náchylných pacientov na chrípku. Gén kóduje proteín, ktorý za normálnych okolností pomáha bunkám odolať vírusovej infekcie. Prirodzená obrana je ale narušená u ľudí, ktorí majú mutovanú verziu génu, píše britský The Guardian.

Uprednostniť očkovanie

Paul Kellam, odborník na vírusový genóm na Wellcome Trust Sanger Institute uviedol že variant génu by mohol pomôcť lekárom odhaliť ľudí, ktorí sú geneticky náchylní na infekciu. "Potom môžeme zoskupovať ľudí a uprednostniť ich pri očkovaní," uviedol Kellam pre The Guardian.

Dôkazy o spojení medzi IFITM3 a závažnosťou infekcie chrípky vzrástli v posledných troch rokoch. Prvý náznak prišiel v roku 2012. Kellam a iní vedci si na postihnutých prasacou chrípkou v roku 2009 všimli, že je u nich vysoká pravdepodobnosť prítomnosti génu IFITM3.

Objav génu varianty, ktorá oslabuje obranyschopnosť ľudí proti vírusu chrípky otvára dvere k novým antivírusovým liekom, tvrdí Kellam. Iná štúdia, zverejnená minulý mesiac ukázala, že by bolo možné zvýšiť hladinu proteínu IFITM3, aby boli ľudia boli viac odolní voči chrípke.

K nám nechoďte, odkazujú lekári

Každý rok začiatkom februára zvykne na Slovensku chrípka prerásť do epidémie.

Priebeh ochorenia je štandardný. Pacienti majú vysoké horúčky, bolesti svalov, kĺbov a hlavy. Pacienti by v začiatočnej fáze ochorenia nemali chodiť k lekárovi. 

"Treba dať symptomatickú liečbu. Tieto infekty nie sú vážne a nemajú vážne komplikácie," uviedla pediatrička Katarína Šimovičová.

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články