Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pľúcne chlamýdie útočia, mnohí o tom ani nevedia
Zdielať na

Pľúcne chlamýdie útočia, mnohí o tom ani nevedia

BRATISLAVA / Mnoho firiem zaviedlo namiesto kancelárii takzvane open space priestory. V nich sa šíria rýchlo nielen informácie, ale i choroby.

"To, čo sa momentálne tu deje, už nie je normálne. Každý druhý človek má buď pľúcne chlamýdie, alebo mykoplazmy. Nakazila som sa už aj ja a predpokladám, že aj mnohí ďalší kolegovia sú chorí, no nič nepovedia," sťažuje sa zamestnaná Katarína.

Žena má pritom skúsenosti i zo zahraničia, kde o ochorení pľúcnych chlamýdií verejnosť bežne informujú.

"Žila som dlhé roky vo Veľkej Británii a tam napríklad domov posielajú letáky a ľudí posielajú na kontroly na pľúcne chlamýdie a mykoplazmy," dodáva Katarína.

Nárast diagnostikovaní

Na Slovensku to tak nefunguje. Ak človek dlhodobo pokašliava, mal by navštíviť obvodného lekára. Tento rok obzvlášť. Dané je to aj tým, že tento rok bola chrípka takmer epidemická.

"V súčastnosti evidujeme zvýšené požiadavky na diagnostiku chlamýdii a pneumónie. Neevidujeme ale zvýšený počet zistení. To znamená, že chorí ľudia sú, ale nie je to epidémia," uviedol klinický mikrobiológ Juraj Hanzen.

Hoci nejde o epidémiu, nárast oproti vlaňajšku eviduje aj primárka klinickej mikrobiológie vo Vyšných Hágoch.

"Ročne býva u nás bežne vyšetrovaných okolo 1 600 až 1 700 pacientov. Za tento prvý kvartál sme už vyšetrili 700 pacientov," uviedla Monika Poľanová.

Pľúcne chlamýdie sa rýchlo šíria v open space priestoroch, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy