Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Google prechádza reštrukturalizáciou, mení sa na Alphabet
Zdielať na

Google prechádza reštrukturalizáciou, mení sa na Alphabet

LOS ANGELES / Spoločnosť Google oznámila prekvapivú reorganizáciu svojej prevádzkovej štruktúry. Vytvorila holdingovú spoločnosť s názvom Alphabet. Tá bude zahŕňať internetový vyhľadávač i YouTube či Android. Šéf spoločnosti Google Larry Page sa stane výkonným riaditeľom Alphabet-u a do čela spoločnosti Google sa tak dostane viceprezident Sundar Pichai.

Alphabet bude združovať mnoho dcérskych spoločností, no zároveň oddelí hlavný reklamný web od najnovších podnikateľských zámerov, ako napríklad autonómne autá. 

"Toto naznačuje, že sa Google nechystá spomaliť tempo v experimetoch s autonómnymi autami," vyhlásil šéf Destination Wealth Management Michael Yošikami, ktorá spravuje majetok v hodnote 1,5 milióna dolárov.

Podľa analytika Rogera Kaya zo spoločnosti Endpoint Technologies Associates dáva nová štruktúra zmysel, pretože vytvára priestor na vyšší stupeň flexibility.

Prekvapivé správy spôsobili nárast cien akcií Google po skončení obchodovania o takmer 7 percent.

"Táto nová štruktúra nám umožní naďalej sa sústrediť na mimoriadne príležitosti, ktoré v rámci Google máme," povedal šéf Google Larry Page.

Nové vedenie

Šéfom holdingu bude zakladateľ firmy Page. Prezidentom Alphabet-u bude Sergej Brin, spoluzakladateľ Google. Ruth Porat, ktorá sa v marci stala finančnou riaditeľkou Google, bude finančnou riaditeľkou pre Google aj Alphabet.

Šéfom Google sa stane Sundar Pichai, doterajší viceprezident pre produkciu.

Takto si Google predstavuje autá budúcnosti:

Súvisiace články