Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Google založil novú firmu, ktorá má zmeniť život ľudí v mestách
Zdielať na

Google založil novú firmu, ktorá má zmeniť život ľudí v mestách

WASHINGTON / Google spúšťa novú inovatívnu spoločnosť Sidewalk Labs, ktorej úlohou bude zlepšiť fungovanie miest, tvrdí spoločnosť podľa príspevku Larryho Pagea na sociálnej sieti Google+.

Dan Doctoroff, bývalý šéf spoločnosti Bloomberg a zástupca primátora New Yorku pre hospodársky rozvoj a prestavbu, bude riadiť spoločnosť, ktorú Larry Page opisuje ako "skromnú investíciu" pre Google, ktorá by "mohla zlepšiť životy miliárd ľudí na celom svete".

Sidewalk Labs sa zameria na budovanie nových produktov, platforiem a partnerstiev, ktoré budú pomáhať riešiť problémy ako náklady na život či efektivitu dopravy a využitia energie. Plánuje aj strategické akvizície a investície do podobných partnerstiev, akým bolo spojenie farmaceutickej firmy AbbVie s laboratóriom Calico, ktoré Google založil, aby zápasilo so starnutím a chorobami, píše server Business Insider.

"V čase, keď narastajú obavy o náklady, zdravie či životné prostredie, môže táto bezprecedentná technologická zmena umožniť mestám byť efektívnejšími, flexibilnejšími a odolnejšími," povedal Doctoroff.

Nové platformy

Pre denník New York Times uviedol, že Sidewalk plánuje zabrať veľkú medzeru medzi hackermi a veľkými technologickými spoločnosťami. Napríklad IBM využíva svoj výskum a technológiu, aby pomohol Štokholmu sledovať a riadiť plynulosť dopravy. Google sa však nemieni priamo zapojiť do infraštruktúry mesta, ale chce vytvárať "platformy, do ktorých sa môžu zapojiť jeho obvatelia. Newyorský program výmeny bicyklov je podľa Doctoroffa dobrým príkladom technológiami podporovaných inovácií, aké plánuje vyvíjať.

Page opisuje projekt Sidewalk ako nakopnutie už existujúcich projektov na riešenie problémov, s ktorými sa denne potýkajú obyvatelia miest.

"Viac a viac ľudí na celom svete žije, pracuje a usádza sa v mestách, príležitosti pre zlepšenie nášho mestského prostredia sú nekonečné," konštatuje Page vo svojom príspevku.

Google si pamätá veľa, no existujú spôsoby, ako prezradiť menej, ako by ste chceli. Pozrite si analýzu:

Zdielať na

Súvisiace články