Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dnešná noc je výnimočná. Prináša jedinečný astronomický úkaz
Zdielať na

Dnešná noc je výnimočná. Prináša jedinečný astronomický úkaz

BRATISLAVA / V noci z piatka na sobotu sa na oblohe objaví výnimočný astronomický úkaz - modrý mesiac. Mesiac ale farbu nezmení. Týmto pojmom sa označuje druhý spln v mesiaci.

Tento úkaz patrí medzi tie zaujímavé a špeciálne.

"Nesúvisí to s farbou mesiaca, je to len názov. Podobne ako my používame výraz "raz za uhorský rok", tak v anglickej literatúre, prípadne pri Sinatrových pesničkách sa stretneme s výrazom "blue moon". Počas splnu bude mesiac štandardne svietiť svojim bielym svetlom, nebude vôbec modrý," vysvetľuje astronóm Juraj Tóth.

Dva splny

Za normálnych okolností je počas jedného mesiaca jeden spln. Tento júl ale budú splny dva. Jeden bol 2. júla, druhý je práve 31. júla.

Lunárny mesiac má totiž 29 a pol dňa, ale naše kalendárne mesiace sú dlhšie, okrem februára. Zvyšné "poldni" alebo "jeden a poldni" sa nazbierajú a raz za necelé tri roky je - nie dvanásť, ale trinásť splnov za rok.

Naposledy bol modrý mesiac, teda druhý spln v jednom mesiaci, v auguste roku 2012.

Najbližšie bude až v roku 2018.

Téme modrého mesiaca sa venovali aj Noviny o 17tej. Pozrite sa:

Magická noc

Ľudia zvyčajne pripisujú vesmírnym úkazom magickú moc. Už naši predkovia verili, že spln má čarovnú moc. 

"O splne mesiaca sa v minulosti tradovalo, že je to ideálny čas na bosorácke sabaty, na ktorých sa čarovalo. Naši predkovia zbierali počas splnu aj bylinky. Vtedy mali mimoriadnu moc," potvrdzuje etnologička Katarína Nádaská. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články