Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Manželstvo prospieva viac mužom, ako ženám, tvrdia vedci
Zdielať na

Manželstvo prospieva viac mužom, ako ženám, tvrdia vedci

LONDÝN / Ženám manželstvo veľmi neprospieva. Aspoň to tvrdia britskí vedci. Zdôrazňujú, že u mužov je to práve naopak - sloboda má zlý vplyv na ich zdravie. Slobodné ženy ale takéto problémy nemajú.

Manželstvo bolo dlho považované za zväzok, ktorý má pozitívny vplyv na zdravie zúčastnených s tým, že manželské páry žijú dlhšie a majú menej emocionálnych problémov, ako slobodní. Nová štúdia ale ukázala, že ženám manželstvo až tak neprospieva, píše The Telegraph

U žien stredného veku, ktoré a nikdy nevydali, existovala rovnaká pravdepodobnosť vzniku metabolického syndrómu - kombinácie cukrovky, vysokého tlaku a obezity - ako u žien vydatých.

Aspoň to tvrdí štúdia vedcov z prestížnej londýnskej University College London, Londýnskej ekonomickej školy a Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny.

Zdraviu (ne)prospešné

Tieto ženy síce boli náchylnejšie na problémy s dýchacím ústrojenstvom, toto riziko bolo ale oveľa nižšie, ako u slobodných mužov. Podobne to je aj v prípade problémov so srdcom.

"Nevydať sa, či nežiť s niekým v spoločnej domácnosti, je pre ženy oveľa menej škodlivé, ako pre mužov," uvádza George Ploubidis z University College London.

Prieskum ukázal i to, že rozvod nemá škodlivý dopad na budúce zdravie mužov ani žien v prípade, že si nájdu ďalšieho partnera. "Mnoho štúdií zistilo, že ženatí muži a vydaté ženy sú na tom zdravotne lepšie, ako slobodní," doplnil Ploubidis.

"Náš výskum ukázal, že ľudia, ktorí zažili odlúčenie, rozvod a ďalšiu svadbu, majú v strednom veku podobný zdravotný stav ako tí, ktorí sú v manželstve," dodal.

Opäť v norme

Predchádzajúce štúdie odhalili, že zdravie sa u mužov po rozvode zhoršuje. Z dlhodobého hľadiska sa vráti do normálu a ich zdravotný stav je rovnaký, ako pred rozvodom, uvádzajú vedci. Tí v tejto štúdii analyzovali informácie o viac ako 10 tisícoch Britov, ktorí sa narodili v rovnaký týždeň na jar v roku 1958.

V zahraničí bežná vec, u nás tabu. Predmanželská zmluva ušetrí kopu starostí a rozvod sa zaobíde bez ťahaníc o majetok. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články