Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Predmanželská zmluva môže ušetriť množstvo starostí
Zdielať na

Predmanželská zmluva môže ušetriť množstvo starostí

BRATISLAVA / V zahraničí je podpísanie predmanželskej zmluvy bežné bežné, u nás je to stále tabu. Mnohým ľuďom by však ušetrila kopu starostí a rozvod by sa zaobišiel bez ťahaníc o majetok.

Zmluva by mala zabezpečiť hladký priebeh rozvodu. Dnes sa totiž súdy riadia zákonom a ten je nadradený akýmkoľvek iným zmluvám, ktoré by ste pred svadbou podpísali. A hoci sa to môže zdať panským huncútstvom, aj bežní ľudia môžu pri rozvode prísť o byt či auto.

Svoje o tom vie napríklad podnikateľ Boris Kollár. "Mám viac detí a keby som si dnes zobral nejakú ženu, tak polovicu majetku získava ona. Myslím si, že zákon by to mohol vyriešiť," myslí si Kollár.

"Keď sa chcú ľudia dohodnúť, tak by mali mať takúto možnosť. Zákon alebo štát im nemôže určovať, akým spôsobom sa oni dvaja dohodnú," hovorí poslankyňa za SaS Jana Kiššová.

Svadba do troch mesiacov

Podľa návrhu by snúbenci mali takúto zmluvu podpísať pred notárom, avšak aby paltila, museli by sa vziať do určitej doby. "Najneskôr by to malo byť do troch mesiacov, inak sa takáto zmluva považuje za neplatnú," hovorí Kiššová.

Slovensko sa však ani po šiestich rokoch podobného inštitútu nedočkalo, hoci v niektorých štátoch funguje aj stovky rokov. "My sme ešte v zajatí takého stereotypu, že ide o niečo, čo nepatrí dokopy s manželstvom a založením rodiny," vysvetľuje sociologička Sylvia Porubänová. 

Reakcia ministerstva je k tejto veci strohá : "Vo vzťahu k otázkam týkajúcim sa poslaneckého návrhu novely Občianskeho zákonníka uvádzame, že ide o poslanecký návrh, o ktorom musí rozhodnúť zákonodarný zbor, nie ministerstvo spravodlivosti. "

Najčítanejšie správy