Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Láska ako z rozprávky. Jóbovci sú spolu neuveriteľných 60 rokov
Zdielať na

Láska ako z rozprávky. Jóbovci sú spolu neuveriteľných 60 rokov

BRATISLAVA / Je to už sedemnásty rok, čo si ľudia vo svete pripomínajú Národný týždeň manželstva, aby tak podporili tento zväzok. Aj keď štatistiky sobášov a rozvodov na Slovensku nie sú veľmi pozitívne, my vám ukážeme manželov, ktorým ich lásku môžeme závidieť. Sú spolu neuveriteľných 60 rokov.

Brali sa na svätého Valentína

Manželia Jóbovci sa brali 14. februára 1954. Vtedy svet ani netušil, že vznikne Medzinárodný sviatok sv. Valentína, a teda deň zaľúbených. 

"My sme radi, že sme spolu," reagoval pán Jóba na otázku, či by chceli manželia, ktorým sa narodili dve deti, zažiť diamantovú svadbu. Na ceremónie si však nepotrpia. Pár sa spoznal vo folklórnom súbore, a tak na doskách pretancovali a prespievali mnoho rokov.

A keďže láska hory prenáša, nevadila na začiatku ani vzdialenosť. "Vlak išiel vtedy do Košíc 12 hodín. Zastavil sa pri každej búde a pritom to bol rýchlik," hovorí pán Jóba.

"My sme taká veselá kopa," dodal pán Jóba. K tomu nesmie chýbať rodina a husle z roku 1744. A recept na šťastné manželstvo? "Porozumenie, láska, žiarlivosť... Bez žiarlivosti sa nedá ľúbiť," vraví pani Jóbová. Pán Jóba dal zase na prvé miesto úprimnosť.

Doba sa však mení a štatistiky rozvodovosti ako aj sobášnosti od roku 1950 nie sú veľmi lichotivé, Zatiaľčo počet sobášov klesol, počet rozvodov stúpol. "Povedzme v roku 1950 sme mali vyše 11 sobášov na 1000 obyvateľov. A medzi rokmi 2000 až 2005 tam to nebolo ani 5 sobášov na 1000 obyvateľov," hovorí hovorca Štatistického úradu Marián Jánošík.

Táto doba "praje" rozvodom

Čo sa týka rozvodovosti, najviac párov sa od roku 1950 rozviedlo v roku 2006. Na 100 sobášov pripadalo až 49 rozvodov. Podľa psychológa je dôvodom fakt, že rozvody sú odrazu bežnou záležitosťou a na druhej strane žijeme v hektickej dobe, kde nad citmi prevyšujú ekonomické rozhodnutia. "Dovtedy, kým to vyhovujeme. Alebo, kým je viac ziskov ako tých strát v tom vzťahu, tak dovtedy v ňom zostávajú," vraví psychológ Filip Mudrík.

Zatiaľčo naši starí a prastarí rodičia sa brali veľmi mladí, dnešní dospeláci si dávajú poriadne načas. "V roku 2001 muži vstupovali do manželstva zhruba keď mali 28,5 roka. V roku 2012 keď mali 32,5 roka," dodáva Jánošík.

Pre porovnanie ženy sa pred piatimi rokmi vydávali v priemere ako 25-ročné, v roku 2012 už tesne pred 30-tkou. Hovorí sa, že smiech lieči a láska uzdravuje. A ak aj se- tam zahrmí, s humorom to lepšie zvládnete. Tak sa nechajte inšpirovať napríklad manželmi Jóbovcami.

Súvisiace články